EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Премиерът Борисов в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът Борисов в Истанбул

mail14:36 | 08.01.2020прегледи 605 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов бе в Истанбул, където  присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“. В рамките на визитата си българският премиер  проведе срещи с трима президенти. 

Той разговаря с президента на Русия Владимир Путин и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония. Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.  Министър-председателят посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в  Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор, отбеляза Борисов. Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество. В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази  стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

„Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, отбеляза премиерът Борисов, след като по-рано през деня се проведе Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Министър-председателят изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа, както и във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона. Работи се активно и по темата за отпадането на американските визи за България.

Премиерът Бойко Борисов посочи също, че днес беше подписан и предварителен договор за покупко – продажба от страна на „Булгартрансгаз” ЕАД на 20 % от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А, проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта Балкански поток. „По този Балкански поток ще тече и руска, и азерска газ и от всеки, който може да достави до тези газови магистрали“, заяви министър-председателят и добави, че се спазват всички европейски правила. „Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Попитан от медиите за обстановката в Близкия Изток, премиерът Борисов заяви, че подкрепя мира и дипломатическите решения. По думите му е важно да не загиват невинни хора и военните конфликти да не продължават. „Мирът за региона е изключително важен и само носи просперитет“, заяви още министър-председателят.

На въпрос за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган премиерът Борисов открои три от обсъжданите теми по време на разговора – инфраструктура, енергетика и миграция. Борисов обърна внимание на работата по уширяването на ГКПП-тата с оглед на засиления трафик от тежкотоварни автомобили. „Поех ангажимент както ГКПП Калотина уширяваме, да уширим ГКПП Андреево, Лесово“, отбеляза премиерът. 

 

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, министър-председателят отбеляза: „Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Бойко Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114