EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

През 2014 икономиката стига показателите от 2007 ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През 2014 икономиката стига показателите от 2007 ?

mail18:00 | 15.11.2010прегледи 1401 коментарикоментари 0


Трето поредно шестмесечие индексът на бизнес средата в България се отдалечава устойчиво, но много бавно, от дъното си, достигнато през пролетта на миналата година, показва анализ на Прогрес Консулт. Оттогава насам всичко, което се постига, е нарастване на индекса с не повече от 2-3 пункта за шестмесечие. Което, за съжаление, означава, че няма достатъчно ясни признаци за такова чувствително подобряване на състоянието на средата, което да вдъхне на стопанските субекти по-голям оптимизъм. Ако посоката на нарастване на индекса на бизнес-средата въобще се запази, и ако темпът на нарастването му бъде поне равен на регистрирания в последните 18 месеца, това би означавало, че за да се достигне равнището от 2005 г. ще са необходими 18 месеца, а за да се доближи най-високото равнище от 2007 г. - цели 48 месеца оттук нататък.

Самите индикатори, изграждащи индекса на бизнес-средата, са доста противоречиви, в отделни случаи – с коренно противоположна посока на динамиката, което допълнително показва нестабилността на средата. Подобна нестабилност може да доведе до по-негативни резултати през следващия период, но също така не може да бъде съвсем изключена и вероятността за отделни изразено позитивни движения към пролетта на 2011 г. Така например, силно впечатление прави, че макар в усреднената оценка за състоянието на икономическата среда в страната да няма кой знае каква промяна (все пак се регистрира известно нарастване на дела на фирмите, които усещат признаци на подобряване на ситуацията), що се отнася до перспективите за бъдещите приходи на фирмите има видимо по-добри прогнози. Дори тези прогнози обаче не са еднозначни: позитивната динамика при тях всъщност се дължи не толкова на категоричното нарастване на броя на фирмите, които очакват нарастване на приходите си, а – на промяната на баланса между групата от фирми, предричащи намаляване на приходите си, и групата на фирмите, които смятат, че приходите им поне няма да намелят спрямо последните 6 месеца. Очакванията за нарастването на продажбите естествено са много далеч от равнищата през периода 2006-2008 г., но във всеки случай са по-високи, отколкото през 2009 г. Този и други индикатори дават известни основания да се прецени, че вероятно най-трудната година за българския бизнес е била 2009 г. и че едва ли е много вероятно да има връщане към резултатите през нея.

Един от най-тревожните (в по-дългосрочен план) елементи, които се регистрират, са свързани с инвестиционните възможности на българските фирми. От 2007 г. насам протича абсолютно еднопосочен – негативен – процес на намаляване на инвестиционните възможности на българските фирми, като понастоящем се стига до най-ниското равнище в този пункт. Изрично трябва да бъде посочено, че подобна инвестиционна слабост не се дължи на неразбирането от страна на фирмите на необходимостта от инвестициите, а – на липсата на финансов ресурс. Нещо повече: от началото на развитието на кризата досега постоянно и с висок темп се увеличава делът на фирмите, които биха искали да инвестират, но не могат да намерят средства за това. Подобни нагласи означават, че фирмите имат реалистична оценка за потенциала си; виждат ясни пазарни ниши, в които биха могли да реализират стоките и услугите си, но няма да са в състояние да постигнат желаното си развитие. Ако тази негативна тенденция продължи да се задълбочава с досегашните темпове, става въпросително до каква степен българските фирми ще могат да останат поне в някаква степен конкурентноспособни и дали – вследствие на невъзможността да се поддържат на добро пазарно равнище чрез необходимите инвестиции, в крайна сметка няма да бъдат изтиквани с лекота от техните пазари.
Няма особено добри перспективи за пазара на труда в страната през следващите 6 месеца. Доколкото има нещо положително, то се състои в това, че поне ще намалее темпът на освобождаване на персонал. Същевременно обаче не се наблюдават признаци на засилване на търсенето на работна ръка, като по-скоро търсенето ще намалее, от което следва, че няма да има съществена промяна в равнището на безработицата (ако общите условия се съхранят близки до сегашните).
Данните са от национално представително за бизнеса проучване, проведено през Октомври, сред 514 мениджъри на фирми.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg