EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Предприемачи: Къде ми е чадърът?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предприемачи: Къде ми е чадърът?

mail18:10 | 22.10.2010прегледи 3239 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
През последните месеци компании на най-заможни български предприемачи, а и самите те, се оказват в трудна ситуация – фалит, опасност от спиране на работа поради неосъществени инвестиции, неузаконени, но функциониращи съоръжения. Всеки един от тези проблеми не е възникнал в момента, това са факти, известни отдавна, но не са санкционирани от държава или кметства. В момента правителството съзнателно или не демонстрира неутралност към фирми и личности, като посланието е „Ние затворихме чадъра и никого не покровителстваме.”

Предприемачи на прехода
Според Агенцията за приватизация 92.5% от държавните предприятия, подлежащи на приватизация са вече частни. Срещу 11.3 млрд. долара български предприемачи купиха 61% от всички държавни предприятия. В България 90% от БВП се произвежда от частния сектор. За 2007 година /една от най-добрите като икономически показатели/ бизнесът е генерирал БВП според данни НСИ от 28.9 млрд. евро, по 3753 евро на човек на от населението. За Словакия данните са 88 млрд. долара, за Унгария 152 млрд. долара, за Чехия – 187 млрд. долара, за Гърция 133 млрд. евро. Четирите държави са сходни като размер на населението и територия с България.
Изследване на Световния икономически форум дава допълнителни щрихи към образа на българското предприемачество - 79-мо място по конкурентоспособност /от 131 държави/, 65-мо по технологично развитие, 47-мо по макроикономически резултати, 83-мо по фирмена конкурентоспособност. Компаниите нямат адекватна политика към човешките ресурси, неефективни са като маркетинг и мениджмънт.

Какви са те
Според Румен Аврамов, икономист, изследващ стопанството на България през последния век, то е резултат от изградената с години мека връзка между капитала и държавата. Държавата е декапитализирала всичко по пътя си, но е оставяла и да бъде декапитализирана, превръщайки се в агент на всевъзможни обществени групи. Затова в България не се ражда автентичен капитал, смята още той. Частният ни капитал винаги е живял чрез държавата. При разпадането си социализмът ражда нови и перверзни форми на квази- социализъм – част от които са аферите, разтърсващи страната от години. През Третата държава се е проявил своеобразен „капитализъм без капитал", а малкото капитал засилвал разпределителната функция на държавата. Този порочен кръг няма да бъде прекъснат, докато не се появи ”истинска” буржоазия и средна класа. През първото десетилетие на миналия век според историци са заложени три от стълбовете на българския стопански манталитет, които определят и развитието му – кооперативизъм, етатизъм, корупция.
Вижте какво се случва през последните месеци с някои от водещите предприемачи в България. Обяснението е както в икономическата криза, така и в корените на българския капитализъм, изграден като мека връзка между капитал и държава.

Христо Ковачки – „Брикел” началото на края

В момента най-голям проблем за известния бизнесмен е предстоящото затваряне на неговата компания „Брикел”. Както е известно централата може да работи без допълнителни мерки за пречистване на отпадъчните газове до 2011 година в рамките на 20 000 часа, които вече се изработват. От затваряне до 2015 г. са заплашени и „Марица 3“ в Димитровград и „Топлофикация- Сливен“. За да не отнемат комплексните разрешителни на ТЕЦ-овете му Ковачки трябва да направи солидни инвестиции за обновяването им в рамките на десетки милиони евро.
Всъщност неговите фирми бяха под ударите на кризата още през 2008 година. Първо става ясно, че компаниите му в Сърбия не изплащат заплати, заради което се стига и до разтрогване на договора от сръбска страна. Същата година следва и обвинение в укриване на ДДС в размер на 16 млн. лв. , като той плати рекордна гаранция от 200 хил. лв. за освобождаването си. Проблемите със закона около бизнесмена продължават и тази година, когато по време на операция „Недосегаемите”, 10-ма негови служителя бяха арестувани. Експерти изчисляват, че към месец април той има пасиви от 500 млн. лв., заради загуби, необслужвани кредити, ненаправени инвестиции и неизплатени данъци.

Васил Божков - борсовият срив на дружествата

Участията на Васил Божков в три публични компании – - „Холдинг Пътища”, „Мостстрой”АД и „Железопътна инфраструктура Холдингово дружество”, през 2007 г. възлизаше на 324 млн. лв.
Колапсът на борсата доведе до загуби на бизнесмена, които през 2010 г. възлизат на 111 млн. лв. Най-голяма загуба генерираха акциите на „Холдинг Пътища” – 62.7 млн. лв, а след това и „Мостстрой” със загуба от 55.59 млн. лв. 61-вия най-богат европеец според сп. Wprost ( за 2008 г. богатството му се изчислява на 1.35 млрд. долара) главоломно започва да губи. Заради неизплатени задължения в размер на 20 млн. лв. „Мостстрой” АД и три нейни дъщерни дружества – "Мостстрой"-Пловдив, "Мостстрой"-София и "Мостстрой"-Велико Търново, обявяват фалит. През второто тримесечие на годината предприятието регистрира нетна загуба от 1.934 млн. лв. По информация на DarikFinance всички сметки на „Холдинг Пътища” и на още 4 фирми, в които собственик е бизнесменът Васил Божков, са запорирани от няколко частни съдебни изпълнители. Причината за това са задълженията на „ХД Пътища” в размер на 4 млн. евро към Интерлийз ЕАД.

Иво Прокопиев- внезапно бягство в Сингапур

Неотдавна стана ясно, че Иво Прокопиев, напуска страната и се установява да живее и работи в Сингапур. Въпреки това той обяви, че ще продължи да ръководи бизнеса си от чужбина. Впрочем бизнесът му не остана незасегнат от кризата.
През 2009 г. австрийската „Хипо банк” се отказа от сътрудничество с него и така бизнесменът не успя да реализира лиценз за банка в България. По-късно Прокопиев губи контрола над Бизнес парка в София, продава дела си в Летище Пловдив, телевизията Re:tv и безплатният Градски вестник фалират.
Според разследване на в. Телеграф „Алфа финанс холдинг”, собственост на Прокопиев, е натрупал задължения за 2008 г. в размер на 666 млн. лв. Компанията на Прокопиев „Каолин” регистрира два пъти по - ниска печалба за 2009 година в размер на 4.869 млн. лв., но за първото полугодие на годината увеличава финансовите си резултати с 20% до 4.5 млн. лв.
Този месец обаче това дружество се превърна в най-големия български инвеститор в Украйна, като откри завод за обогатяване на кварцови пясъци там на стойност 15 млн. долара. Няма официална информация за дълговете на предприемача, нито обяснение защо той напусна страната, като изостави активната си роля както в бизнеса така и в политиката като председател на една от водещите организации на българските работодатели КРИБ.

 Братя Диневи и тяхната марина

Решението на Дирекцията за строителен контрол в Бургас да забрани ползването на ваканционния комплекс "Марина Диневи" в курортното селище "Свети Влас" със сигурност е удар върху бизнеса на Динко и Йордан Диневи. Чрез официално съобщение те отричат яхтеното пристанище да е незаконно, като според юристи на компанията в основата на атаката срещу пристанището е малка местна партия, която така гради свои имидж и популярност. Според публикация в булевардно българско издание братята са на път да загубят и четири от своите яхти на стойност 10 млн. евро. Според тиражирания слух причината е, че те са ипотекирали луксозните яхти, но не могли да изплащат задълженията си към банката.
Динко и Йордан Диневи са сред първите строителни предприемачи в страната. Фирмата им „Диневи груп” е собственост на редица хотели, ресторанти и пристанища на Българското Черноморие, и обединява около 50 дружества с различни бизнес дейности – предприемачество на ваканционни селища и жилища, туристическа компания, селско стопанска дейност до продажба на луксозни яхти.

Георги Гергов – как се придобиват култови сгради

Годините на комфорт за известния социалист и предприемач Георги Гергов бяха нарушени тази година, когато държавата и община Пловдив се опитаха да си върнат Пловдивския панаир, който бе подарен от предишните правителствата на Гергов. Собственикът на Пловдивския панаир бе обвинен от общината, че ощетява държавата с милиони левове. Община Пловдив влиза в публично-частно партньорство с фирмата „Пълдин туринвест",собственост на Гергов. За целта апортира 14 имота в Стария град и площи от 360 декара. Постепенно мажоритарният контрол се поема от „Пълдин туринвест", като става ясно, че компанията регистрира загуба от 74 млн.лв. Според пловдивския бизнесмен обаче то е на печалба, а посочената в отчетите загуба е понижение на пазарната оценка на имотите. Засега панаирът остава неговата собственост, а държавата демонстрира студенина, като на есенния панаир нито един министър не се появи на изложението.Сред инвестициите на Георги Гергов е и Софийския ЦУМ, като няма ясни данни за неговото финансово състояние. Последните отчети, които са известни за магазина са от 2006 г., когато той регистрира загуба от 1 млн.лв. Това, което признава собственикът му е, че има пропуснати ползи от строежа на метрото и влияние на кризата, но не отказва да даде точни цифри. Според неофициална информация Гергов купува сградата на ЦУМ за 20 млн. евро през 2004 година. Сега той предлага ЦУМ да бъде апортиран в капитала на "Пловдивски панаир" АД . Така съотношението между акциите на дружеството и държавата ще бъде 75% към 25%. Икономическият министър Трайков е против тази схема, която той определя като скрита приватизация . „Г-н Гергов се опитва да продаде ЦУМ на държавата. Нека да представи една добра оферта и ако тя е интересна, може би ще разговаряме", коментира още министърът.
В последно време освен желанието на Трайков да върне Пловдивския панаир на държавата чрез съд, се появи идеята ЦУМ да се превърне в Национално исторически музей. Докато Гергов не е готов да се откаже от пловдивския имот, то той с готовност обяви в медиите, че ще предостави безвъзмездно магазина за музей.

Николай Банев – трудно лято на един комсомолец

Собственикът на „АКБ Форес”, а чрез него и на редица публични компании - "Костенец ХХИ", "Полимери", "Елма", "Декотекс", комплексите на Черноморието Русалка, Градина и Каваците със сигурност усети кризата и новия полъх във властта.
Вечното лято изглежда свърши за бившия комсомолски функционер след като в разгара на туристическия сезон станахме свидетели на скандал между предприемача и кмета на Каварна Цонко Цонев, който се закани да санкционира по всички възможни начини Банев заради нередности в известния комплекс Русалка и опитите на бизнесмена да се разпорежда с държавна земя – плажовете, прилежащи към комплекс Русалка.
Кризата и слабия мениджмънт принуди през тази година Банев да обяви драстично съкращение на персонала на „Полимери”, както и превръщането му в дистрибутор на чужда продукция, която е с по-ниски цени от тези на българския завод.
За 2009 г. компанията регистрира загуба в размер на 2.085 млн. лв., а работниците му все още очакват заплатите си, които възлизат на близо 500 хил. лв. Нетната загуба на „Елма” за 2009 г. е 1.117 млн.лв, на „Костенец ХХИ” -3.299 млн. лв., а към второто тримесечие на тази година „Декотекс” излиза на загуба от 407 хил. лв.
А иначе култово стана обяснението на Николай Банев за кризата- той все по-често пътувал със своя майбаха вместо със самолет.

 Красимир Гергов – рекламист и голфър

Финансовите неволи далеч не подминаха и медийния бизнес, а Красимир Гергов, като свързан с него няма как да не усети това. Миналия месец стана ясно, че от 1 октомври тази година вестник „Класа” ще спре да излиза. За момента собственикът му явно успява да се справи и изданието продължава да излиза. Но точно този случай е класика за непазарния принцип на финансиране на българските медии и странните зависимости в тях и тяхната печатна политика.
В медийното пространство се заговори, че рекламният бос ще купи вестниците на ВАЦ „Труд” и „24 часа”, но за момента това остава в сферата на слуховете. Твърдението на среди от въпросните издания е, че рекламистът ще бъде не бъдещ собственик, а консултант и посредник по сделка, от която, ако се осъществени, се очертават добри комисионни.
Този месец стана ясно и че има предложение за връщане в държавния горски фонд на терени около голф игрище, което е на фирма, свързана с Красимир Гергов.

Любопитно

Класация за 10-те най-богати българи според milionerite.com* / в млн.лв./

До 7 ноември 2009                                 От 7 ноември 2009

1.Васил Божков 575                                1. Васил Божков 785
2.Митко Събев 515                                   2. Митко Събев 565
3.Христо Ковачки 458                              3.Христо Ковачки 518
4.Цветан Василев 445                             4. Цветан Василев 335
5.Весела Кюлева 260                              5.Огнян Донев 307
6.Красимир Гергов 215                           6.Петя Славова 267
7. Гриша Ганчев 165                                7. Иво Прокопиев 245
8.Огнян Донев 162                                   8. Цветелина Бориславова 235
9.Цветелина Бориславова 155            9.Гриша Ганчев 215
10.Валентин Захариев 133                   10.Весела Кюлева 212

Класацията е съставена само от включени в базата данни милионери на milionerite.com, като според сайтът данните се променят динамично според постъпващата борсова информация, отчети на непублични компании и други подобни данни.
* Данните от тази класация не са потвърдени от официалната статистика, но EN.bg я публикува като любопитна информация за размисъл./б.р./

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg