EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Предимствата на биоикономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предимствата на биоикономиката

mail15:05 | 17.06.2022прегледи 1157 коментарикоментари 0


Предимствата на биоикономиката и потенциалът в това направление на регион Стара Загора бяха тема на семинар, организиран от БСК в рамките на европейския проект BE-Rural („Био-базирани стратегии и планове за засилено регионално развитие в ЕС“), по програма Хоризонт 2020. Проектът се изпълнява в пет европейски държави - България, Латвия, Северна Македония, Полша и Румъния, а Стара Загора е целеви регион за България.

В рамките на семинара беше представен наскоро стартиралото виртуално изложение за продукти на биологична основа. Целта му е да разкаже за продуктите на биологична основа на всички неравнодушни към темата за екологията. На адрес https://be-rural.eu/pop-up е публикувана богата информация за продуктите на биологична основа, тяхното производство, съставките им, както и ползата от тях за защитата на околната среда и климата.

Участниците в събитието имаха и възможност да чуят от първо лице опит на предприемач, който ги запозна със своите бизнес идеи и продукти. „Биопроизводството на селскостопанска продукция е важен елемент от създаването на висококачествени продукти на биоикономиката и здравословното хранене“, подчерта Атанас Тръндев, управител на „Янъклъка Трейд ЕООД“, производител на тахан и мед.

Биоикономиката обхваща онези части от икономиката, които включват възобновяеми биологични ресурси за производство на храна, материали и енергия. С оглед изчерпването на изкопаемите ресурси, изменението на климата и нарастващото световно население, се изискват устойчиви и ефективни ресурси, които да гарантират благосъстоянието на обществата. Биоикономиката е един отговор на тези предизвикателства и обхваща различни сектори, като земеделие, околна среда, аквакултури и промишленост. Биологичните ресурси и иновативните технологии вече се използват за заместване на неустойчиви продукти и процеси, които в момента се произвеждат от изкопаеми ресурси.

3 начина на влияние на биоикономиката върху околната среда:

Намалява отделянето на вредни емисии и премахва тежката зависимост от изкопаеми горива;

Използва продукти на биологична основа и по такъв начин намалява въглеродния отпечатък на човечеството. А някои от продуктите на биоикономиката даже превъзхождат по качество тези, от които сме зависими в момента!

Биоикономиката съдейства за възобновяване на някои от изчезващите екосистеми.

Биоикономиката способства социално-икономическото развитие на обществото. Тя създава работни места в сектори като: Селско и горско стопанство, Аквакултури, Риболов, Текстилна промишленост, Хартиена промишленост, Фармацевтична промишленост, Химическа промишленост.

Ползи от биоикономиката за бизнеса

Биоикономиката позволява:

Да диверсифицираме доходите си

Да запазим екосистемите

Да създадем по-устойчиво производство

Да изполваме остатъците от производството

Защо Стара Загора?

Стара Загора е регион, който притежава неразгърнат бизнес потенциал. Тук има благоприятни условия за отглеждане на различни растителни култури, подходящи за целите на биоикономиката.

Регионът е водещ по производство на етерични масла.

Има потенциал за използване по-добре на съществуващите ресурси, както и за внедряване на нови технологии.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg