EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преговаряме за по-евтин газ при посещението на Путин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преговаряме за по-евтин газ при посещението на Путин

mail13:45 | 09.11.2010прегледи 597 коментарикоментари 0


България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента, по думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА. Той беше гост-лектор на първата международна студентска научна конференция на тема "Европейски съюз 2020" в УНСС.
Министърът беше помолен да коментира акцентите в предстоящите разговори по време на посещението на руския премиер Владимир Путин у нас в края на седмицата. "През лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", каза министърът.
Попитан дали става дума за намаляване на цените на природния газ от първи януари, Трайков каза, че в случая срокът като тема е второстепенен. През лятото се споразумяхме цените да важат от началото на юли, така че може и да е с ретроспективен срок, каза министърът. Той съобщи, че по време на визитата на руския премиер ще бъде обсъдена също реализацията на Южен поток и АЕЦ "Белене".
Трайчо Трайков съобщи, че днес е имал продължителен разговор с руски партньори, които имат отношение към подписването на устава на съвместната компания по Южен поток и акционерното споразумение. България държи да бъдат изчистени максимално детайлите, така че да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще, каза министърът.
В отговор на въпрос кой ще е българинът, който ще оглави смесената компания по Южен поток, Трайков каза, че ако има двама изпълнителни директори, единият ще е българин. Вече имаме номинация за поста, допълни министърът. Той уточни, че за първия период се предвижда председател на Борда на директорите на компанията за Южен поток също да е българин.
По отношение на интереса на европейския инвеститор към проекта за АЕЦ "Белене", министърът потвърди, че такъв има и с него се водят разговори. Трайков съобщи, че в близките дни се очаква Сърбия и Хърватия да заявят индикативните си намерения да разговарят по конкретни параметри на участието им в проекта за АЕЦ "Белене". След това трябва да последват истинските преговори, допълни Трайчо Трайков.
Пред студентите министърът посочи, че усилията на правителството са насочени към повишаване усвояването на еврофондовете. Като пример той даде оперативна програма "Конкурентоспособност", по която вече има ръст на усвояването около 300 пъти спрямо септември 2009 г. Трайков съобщи, че се работи по национален закон за иновациите, а в промените в Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда подкрепа на проекти с иновативни компоненти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg