EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Празник на смилянския фасул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Празник на смилянския фасул

mail18:05 | 31.10.2017прегледи 10412 коментарикоментари 0


Традиционният Празник на смилянския фасул събра хиляди гости и туристи в родопското село, станало известно с деликатесния си сорт боб. Смилян почерпи посетителите на фасуления фест с боб чорба и курбан. Празникът се организира за 15-а година, а организатори са кметството в Смилян, Община Смолян и местното читалище "Проф. д-р Асен Златаров".
Началото на празника бе възвестено с гръм от "фасулено" топче. "Преди повече от век "Цариградски вестник" подчертава качествата на смилянския боб като храна, желана за всяка изискана трапеза. Понастоящем това е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус на фасульовицата е пословичен и популярен не само в България, но и по света", посочи заместник-кметът на Смолян Венера Аръчкова.
Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда. Популярният смилянски боб се продава около 8-9 лв. за по-дребния сорт, а едрият върви по 10-12 лв.
Изпълнения на фолклорни състави от Смилян, конкурси за фасулени деликатеси и за производител на годината допълниха програмата на фестивала. Кулинарният конкурс бе разделен в категории за професионални и непрофесионални готвачи. Първо място при професионалистите спечели ресторант "Родопчанка"- Смолян, а при любителите кулинари- Магдалена Ловчалиева. Антон Тодоров получи наградите за най-млад производител и за най-атрактивен щанд. Общо 47 пана от фасулени зърна се включиха в състезанието за художествено произведени от колоритния боб.
Къкрещите казани с боб чорба, с която Смилян почерпи гостите, бяха приготвени от 250 кг фасул, дарен от местните производители.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg