EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Постмодерен културен туризъм на морето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Постмодерен културен туризъм на морето

mail13:00 | 07.11.2013прегледи 959 коментарикоментари 0


Есенни салони за съвременно изкуство ще се състоят от 4 до 10 ноември в Поморие и Бургас. Културните празници, които всяка пролет и есен се организират от Гранд хотел Поморие, съвместно с БТА, община Поморие и община Бургас, превръщат региона в културна сцена и атрактивна туристическа дестинация. Те удължават сезона и така генерират по-високи приходи за местната икономика, развиват инфраструктурата, създават нови работни места.

Успешната бизнес стратегия е постмодерен културен туризъм

Фестивалите и арт събитията, известни сред заетите в бранша като "постмодерен културен туризъм", са доказано добра инвестиция, коментира пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. "Традиционният културен туризъм е свързан с посещение на исторически места и събития, археология и средновековна архитектура, затова той е монологичен. За разлика от него постмодерният културен туризъм е комуникативен, доста по-жив и свързан с креативността", споделя опита си Румен Драганов. Експертът обяснява как съчетаването на съвременното изкуство с културното наследство и природните дадености на България е в основата на успешна бизнес стратегия за хотелите у нас. По традиция в поморийските културни празници участват известни български писатели, художници, скулптури и филмови режисьори, като краят на всеки салон се увенчава с уникална изложба с творбите на всички автори. Редом с традиционните форми на изкуството обаче място намират и по-нестандартните изразни средства: пърформанси, инсталации, видеоарт, изкуството на говора, светлината, музиката. Пример в това отношение са организаторите на поморийските салони, които се стремят да подпомогнат връзката турист - творец в хотела и в окръжаващата среда - културни зали, читалища, улици и площади. Публичното пространство е едновременно част от декора, сцена за обмен на идеи и място за създаване на бизнес контакти.

Фестивалите като алтернатива на масовото обслужване в туризма

Туризмът е огромно инвестиционно поле, което страната ни притежава благодарение на уникалното съчетание на природа, климат, местоположение и архитектурни обекти и находки. Освен традициите в летния и зимния туризъм у нас, страната ни има потенциал за развитието на целогодишен балнеолечебен и СПА туризъм. Според експертите България е с най-голямата концентрация на термални минерални извори в Европа. Поморие е едно от най-атрактивните курортни селища, които привличат голям инвеститорски интерес, наред с Хисаря, Баня, Велинград, Павел баня, Сапарева баня, Сандански. "Добрите СПА хотели са място за професионално прилагане на качествени услуги, но и точното място за култура", коментира Румен Драганов. Фестивалите и интерактивните форми на изкуството са чудесна алтернатива на пакетните предложения и на масовото обслужване в туризма. "Смятаме, че Културните салони в Поморие са мощен фактор в развитието на постмодерния културен туризъм в региона, страната и света", допълва той.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955