EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Последни решения на МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Последни решения на МС

mail06:35 | 24.07.2014прегледи 1303 коментарикоментари 0


Кабинетът е обсъждал, но не е взел решение кой да е българският еврокомисар. Това стана ясно след днешното му заседание. Мандатоносителят БСП очакваше правителството да посочи външния министър Кристиян Вигенин за този пост.
Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че днес е имало обсъждане на номинация за български еврокомисар, но отказа да даде каквито и да е подробности. "Когато решим, ще съобщим официално кой е избран", добави тя.
Кабинетът е оставил за следващото правителство решението за договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" по нейна технология.
Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че министрите са обсъждали доклад за извършените дейности от Министерството на икономиката и енергетиката по проекта за реактор в АЕЦ "Козлодуй". Следващото правителство обаче ще трябва да потвърди подкрепата на държавата на проекта и тогава да се пристъпва към подписването на договор. Бобева каза, че договорът е на стойност 5 млрд. долара.
Тя каза още, че по нейна информация до вчера Българският енергиен холдинг не е подписвал никакви документи за заем от "Газпром".

Оставяме страната в устойчиво финансово състояние. Фискалният  резерв надхвърля 8 милиарда и в следващите няколко месеца дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития,
коментира пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на кабинета.
"Знаем за какво трябват тези пари, ясно беше показано и неколкократно споделено, че дългът от емисията, която направихме на международните пазари, и която беше най-успешната емисия,
правена до момента, 3 млрд. лв. са за покриване на емисията, която падежира януари следващата година, но дотогава има време и това дава някаква допълнителна гъвкавост, отбеляза министърът.
Той коментира, че в основната си част бюджетният дефицит се поражда от европейски средства. Продължават усилията за размразяване на средствата по "Околна среда" и когато това стане, с първите около 470 млн. лв. на практика ще се заличи дефицитът, дължащ се на европейските средства, заяви Чобанов. В момента финансовото министерство подготвя доклад за състоянието на бюджетите на отделните министерства и ведомства, който ще бъде предоставен на следващия кабинет, отбеляза Чобанов.
 

/източник:в.Сега, БТА
 


Тагове: АЕЦ, блок, МС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg