EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Поредната драма със зехтина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Поредната драма със зехтина

mail09:45 | 26.10.2023прегледи 523 коментарикоментари 0


Ниските добиви във водещите страни производителки на зехтин през сезон 2022-2023 г., дължащи се на климатичните условия, увеличиха чуждестранното търсене на маслини и маслиново масло, което повиши цените.

Очакванията за новата реколта от маслини в световен мащаб обаче са още по-скептични. В Гърция и Турция, главните износителки на маслини и зехтин на Балканите и едни от водещите производителки в света, неблагоприятната зима, сушата през лятото и пожарите, които изпепелиха значителни площи маслинови насаждения в Гърция, значително ще се отразят на продукцията и местните производители предупреждават, че предстои поскъпване на продуктите от новата реколта. Така зехтинът, наричан "течно злато", наистина може да се окаже "златен" за потребителите.  

ГЪРЦИЯ

Основната съставка на гръцката кухня и „вълшебният еликсир“ на средиземноморската диета – зехтинът, се превърна в луксозен продукт, като цената му се повиши с до 30 процента от последния сезон в Гърция, посочи гръцкият сайт moneyreview.gr.  

Цените на зехтина се увеличиха значително в Гърция в началото на новия сезон 2023-2024. Земеделският маслинов кооператив в Лакония на полуостров Пелопонес продаде варел (почти 26 тона) необработено маслиново масло от ранен сорт маслини от новата реколта на цена от 9,25 евро за килограм. Въпреки че цената на производителите се счита за задоволителна, президентът на кооператива Панайотис Батакис заяви пред икономическия сайт „Икономикос тахидромос“, че остава неизвестно накъде ще се движат цените, когато в останалата част от страната също започне да се събира реколта и да произвежда зехтин.

Новият сезон вероятно ще бъде труден, тъй като според оценки на Земеделския маслинов кооператив продукцията на необработен зехтин от два характерни за региона на Лакония сорта маслини ще достигне общо едва 1000 тона спрямо обичайните 3000 и 4000 тона за всеки сорт поотделно. Причините за намаленото количество е голямото разпространение на маслинови мухи, които унищожават плодовете на маслиновото дърво.

Според заместник-председателя на Съюза на земеделските кооперативи в Ираклион, остров Крит, Мирон Хиледзакис изменението на климата играе водеща роля за условията в Гърци, в резултат на което съществува риска гърците да променят хранителните си навици и да спрат да консумират зехтин заради недостъпната цена. „Дърветата изгоряха от прекалените жеги и калните дъждове. Тази година страната ни ще се принуди да купува зехтин, за да покрие нуждите си“, заяви Хиледзакис пред сайта „Ефимерида“.

Според професора Ставрос Вемос от Аграрния университет в Атина високите температури през цялата година, намаляването на валежите и екстремните жеги, които изгарят цветовете на маслиновите дървета на юг, може да предизвикат преместване на насажденията в северната част на Гърция, написа в. „Катимерини“.

Търговските вериги за продажба на едро реагираха на покачващите се цени с ограничаване на броя на опаковките, които прекупвачите могат да купят. Големите вериги супермаркети започнаха да поставят устройства против кражба на зехтина по рафтовете. Самите производители също обмисляха поставяне на микрочипове сред маслините, за да предотвратят кражбите. 

Според прогнози на Националната междупрофесионална организация за зехтин производството от новия сезон се очаква да бъде едва 160 хил. тона спрямо 350 хил. тона през изминалия сезон.

Гърция е основен износител на маслиново масло в Европа, като данни на Гръцкия статистически институт за износа показват приходи на стойност 506 млн. евро за първите пет месеца на тази година.

ТУРЦИЯ

Турция удължи миналата седмица за неопределено време тримесечната забрана за износ на маслиново масло, наложена след значителното покачване на цените му в страната и по света. Ограничението не се се отнася за износа на пакетиран зехтин, а е свързано само с маслиновото масло в насипно състояние и варели, като целта е стабилизиране на цените. 

Забраната идва след призиви на производители за въвеждане на ограничения върху износа, тъй като по думите им "без спешна намеса литър зехтин на пазарите ще поскъпне до 300-350 лири в началото на следващата година", писаха турски медии. Тя е продължение на ограниченията, въведени първоначално за периода от 1 август до 1 ноември. 

Министерството на търговията на Турция обяви на 18 октомври, че ръстът на световните цени на зехтина продължава и поради "слабата година" и загубите на продукция в много региони в резултат от неблагоприятните климатични условия в периода на цъфтеж и нарастващото чуждестранно търсене се очаква тази тенденция да продължи. Това, посочва министерството, е станало причина да се продължи забраната върху износа на маслиново масло в насипно състояние.

"Преди влизането в сила на забраната за износ цената на зехтина беше 180 турски лири (около 10 лв.), а сега е над 200 лири (около 15 лв.)", каза Алпер Алхат, председател на стоковата борса в Акхисар. "Трябва да видим точните количества през новия сезон. Но не е в ръцете на Турция да намали цените на зехтина", смята той, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

По данни на Асоциацията на износителите на Турция (TİM) износът на маслини и зехтин от Турция е нараснал със 190 процента до 560 млн. долара през първите шест месеца на т.г. в сравнение със същия период на миналата година. През първото полугодие на 2023 г. Турция е изнесла повече зехтин отколкото през цялата 2020 г., показват още данни, цитирани в турските медии.  

След негативните последици от сушата износът на зехтин от Турция за Испания се е увеличил 27 пъти през първите шест месеца на тази година.

На фона на този увеличен интерес към турския зехтин нараснаха и цените на дребно в Турция. Поскъпването е с близо 78 процента за два месеца, посочва Ердал Тюфекчи, член на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на храни на дребно, цитиран от в. "Сьозджу".

Въпреки очакваната "нулева година" за маслините не се очаква да има недостиг зехтин в Турция, уверява Мустафа Тан, председател на Националния съвет за маслините и зехтина. Пред Анадолската агенция той заяви, че няма да има недостиг в предлагането, като посочи, че страната разполага с приблизително 200 хиляди тона запаси от маслиново масло от сезон 2022-2023 г.

"Дори ако този сезон е на средните стойности за "нулева година" в производството на маслини, ще имаме достатъчно маслиново масло, за да задоволим вътрешното и външното потребление от миналия сезон", посочи той. "С други думи, няма да има недостиг на вътрешното и външното предлагане на зехтин. Ще разполагаме с достатъчно маслиново масло, за да счупим отново рекорда за износ, поставен през миналата година", увери Тан.

 

източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037