EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Половината БГ праскови отиват в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Половината БГ праскови отиват в Румъния

mail11:05 | 29.07.2016прегледи 864 коментарикоментари 0


Половината реколта от български праскови заминава за пазарите в Букурещ и Констанца. Цената им на едро за пазара при северните съседи се движи между 50 ст. и левче за килограм, съобщи за „Агрозона“ Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“. Стоката стига за няколко часа до крайния продавач в добро състояние, освен това румънците не са така претенциозни като западния консуматор.

Реколтата от праскови през тази година ще бъде с 25-30 на сто по-малка в сравнение с миналата година. Заради студеното време по време на опрашването през пролетта е заложен по-малко плод, а след това градушките през май са ударили половината овошки. Стоката от тези градини става само за нектари, но не може да се реализира на свежия пазар, категоричен е експертът. Вместо обичайните 2,5-3 тона, стопаните на прасковени градини със сортове за преработка прибират в момента около 2 тона от декар. За прясна преработка пък добивите са около 1,5 – 2 тона, има едри плодове, но са ударени от градушките. Това е и причината да не се прави износ за далечни дестинации. „Разбрали сме се с колегите да не се прави експорт към по-северните дестинации – Варшава и другите полски градове, защото след седем дни търкаляне по пътищата плодовете ще изглеждат ужасно, а не искаме да губим добрите си партньори, уточни Коста Петров.

Същевременно, земеделският министър Десислава Танева съобщи, че се отчита 16% ръст на добивите от праскови в сравнение с миналата година, което се дължи и на увеличените реколтирани площи. При откриването на 15-то издание на празника „Златна праскова“, в с. Гавраилово, Община Сливен, министърът обясни, че с предложените промени в схемите за обвързана подкрепа, производителите на праскови остават в групата с най-високо подпомогнатите плодове от трайните насаждения. „Въведохме модулирана ставка за обвързаната подкрепа, съгласно която всички малки и средни стопанства ще получават по-висока ставка на декар при условия на доказан добив. Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители  и повече българска продукция на пазара“, информира Танева. Тя подчерта, че България има ръст във всички сектори на земеделското производство. 
Десислава Танева отбеляза, че в Община Сливен се намират над 51% от насажденията с праскови в цялата страна. Тя информира, че през последните две години, значително е нараснал броят на организациите на производители, от 8 на 34. 
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg