EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пожелайте си нещо и го заключете!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пожелайте си нещо и го заключете!

mail08:45 | 01.01.2014прегледи 2465 коментарикоментари 0


Катинарчета на любовта – този феномен се среща в много градове в Европа и по света. Можете да ги видите закопчани по огради, порти, мостове и други обществени места. Символизират вечната любов, която влюбените затварят с катинар, и чийто ключ хвърлят обикновено във водата. В Тайван има катинарчета на желанията, но много често те отново са свързани с обич и късмет.

Казват, че мостът Erdberger във Виена също е място, където се скрепва любовта. По-интересен обаче е, че друг мост, отново на канала на Дунав, където има статуя на Богородица, украсена с катинари. До моста Marienbrücke може много лесно да се стигне дори пеша от историческата част на града.

Мястото е особено, тъй като от едната страна на реката се виждат по-стари традиционни сгради от началото на ХХ в., съжителстващи с архитектурни примери от 60-те и 70-те години на миналия век, а от другата страна са супер модернистични билдинги, приютили офисите на големи компании.

Днешният контраст е в унисон със замисъла на художествения ръководител на проекта за мост Ото Вагнер. Един от най-прочутите австрийски архитекти замисля четири символа, в четирите краища на моста, на различните епохи, през които е преминала Виена – от Римската епоха през Леополд и Рудолф Хабсбургски до съвремието.

Самата статуя, която е типичен пример на ар нуво (Art Nouveau), е осветена през 1909 г.
За съжаление, нищо от това не е останало, тъй като през 1945 г. мостът и статуята на Мадоната са напълно разрушени. Възстановяването е на няколко етапа. Мостът в сегашния му вид се появява през 1953 г., а през 1983 г. реплика на скултпурата на Дева Мария е поставена отново на мястото си.

zoom_sss

Мостът е атрактивен за туристите, защото от същото място тръгват бързите екскурзионни корабчета до Братислава.
А относно катинарчетата по статуята на Богородица, те сигурно имат по-дълбок смисъл от обикновено „заключване” на любовта за вечни времена, но това знаят само хората, решили да ги поставят именно там. Вероятно обаче общинските власти предстои да се изправят пред проблем, с който са се сблъскали други градове.
Многобройните катинари застрашават архитектурното наследство и понякога се налага принудителното им премахване. В Рим, например, отстраниха специално поставени за катинарите вериги на моста Милвио. Решението за веригите се взима, след като фенерите, на които преди това влюбените окачвали катинарите, започнали да се накланят под тежестта им.

У нас също има подобни примери, само че не се стига до намеса на общинските власти предвид някои национални особености. Катинарите на Гребния канал в Пловдив един ден изчезват, свалени от търсачи на старо желязо, което прекъсва традицията.

Модата на катинарчетата на любовта е вдъхновена от романа "Три метра под небето" на италианския писател Федерико Моча. Съвременното филмово изкуство (филмът „Зрителна измама”, 2013 г.) прави опит да придаде и друг нюанс на катинарчетата – на заключената тайна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg