EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подценените имоти на стара София - златна мина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подценените имоти на стара София - златна мина

mail17:55 | 31.10.2011прегледи 1137 коментарикоментари 0


Имотите в подценените квартали на София се оказаха най-атрактивни за купувачите през последните няколко месеца, показва анализ на АДРЕС Недвижими Имоти. Близо половината от купувачите за периода – около 48%, са избрали имот именно в район, който доскоро е бил подценен заради своята отдалеченост от централната част на града или не достатъчно популярен. Пример за такива квартали са Надежда, Толстой, Свобода, Обеля, Дружба, Банишора, както и стария еврейски квартал, заключен в карето между бул. Дондуков и бул. Сливница. По различни причини, но най-често след предстоящото пускане на метрото, тези квартали ще се окажат не само със значително подобрен транспорт, но и удобни за живеене. Предвижданият вътрешноквартален довеждащ транспорт до метрото ще увеличи териториите с лесен достъп до бърз градски транспорт, а комплексното подобряване на средата около метрото променя кварталите по най-новите тенденции.
„Цените в нарочените за елитни райони в София не са по възможностите на повечето купувачи на първо жилище”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. „Заради близостта си до парк и до центъра на града Лозенец години наред беше едно от най-скъпите места за покупка на жилище в София. Добрата слава му донесе и много проблеми – разбити и задръстени от автомобили улици, малко отстояние между сградите, недостиг на детски площадки, големи супермаркети и вътрешноквартален живот. Тези недостатъци съпътстват и останалите стари луксозни райони. Разширяването на метрото на практика отне на тези райони основното им предимство – близостта до центъра. Така беше премахната ключовата разлика между „елитни” и „неелитни” квартали. Сега от Илинден и Младост, а скоро и от Надежда, ще се стига до центъра или до Борисовата градина за 10 мин. И когато сега имат възможност да платят за апартамент в близост до спирка на метрото 30% по-ниска цена от тази за еквивалентен имот в „луксозен” квартал, хората лесно избират разумното и практично решение”, коментира още Павлов.
Прогнозите на АДРЕС сочат, че подценените райони, които в момента привличат с цените си, скоро ще бъдат едни от най-атрактивните места за живеене. Освен добрата комуникативност, която ще имат, повечето от тях са по-тихи, по-устроени, което ги прави изключително атрактивни за млади семейства с малки деца. Те предлагат добри възможности за паркиране, в тях активно се появяват хипер- и супермаркети, които се конкурират и предлагат атрактивни цени и обслужване. Oт практиката знаем, че общината приоритетно инвестира в поддръжка на улиците и осветлението по трасето на метрото с наближаването на пусковия му срок.
„Ценовите нива, които купувачите в София определят при първа среща с имотен консултант, са най-често в графата между 25000 и 40000 евро. Тези хора знаят, че трябва да направят някакъв компромис, защото жилището на мечтите им се намира в затворен квартал до хубав парк, до детска градина и с безброй места за безплатно паркиране”, разказва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенция. „Когато осъзнаят, че такъв имот няма, а дори да се намери, не е по възможностите им, те трябва да решат в какво да отстъпят. Тези клиенти отбягват кварталите в северната част - Надежда, Толстой, Свобода, Обеля. А там има добри възможности в нови кооперации, има сериозна конкуренция на веригите магазини, повече детски градини и училища, отколкото в центъра, градинки между блоковете и с наближаващия пусков срок Август 2012 г на втори метродиаметър в София ще се превърнат не само в близки до центъра, но и с директна връзка до гара, автогара, топ центъра, НДК, както и цяла Източна София. Цените в тези райони все още са достъпни. Независимо какво ще се случи с пазара на имоти като цяло, жилищата, разположени в близост до метростанции, ще бъдат ликвидни, защото наличието на добра транспортна връзка улеснява значително бита на семействата, особено на тези с малки деца”, допълва Богданов.
Подцененият стар еврейски квартал в столицата, например, има също изключително голям потенциал. По данни на АДРЕС интересът на купувачите към него нараства защото е тихо и удобно място за живеене, достъпът до него е бърз и удобен и има голям брой паркоместа. Същевременно броят на реновираните сгради в него расте, улиците и осветлението също се подновяват. Големият брой елитни училища, настъпващите вериги магазини, както и кокетните кооперации с вътрешни градини и зелени пространства също изкушават купувачите. По мнение на агенцията много от техните клиенти го предпочитат и защото им гарантира известни съседи – редица дипломати, певци, актьори, композитори живеят в района. В допълнение към всичко това ценовите нива в квартала са ниски – започват от 800-850 евро на кв.м.
Цените на жилищата в столицата са претърпели допълнителен, макар и съвсем плах спад от началото на есента. Около 2-4% по-ниски са цените на жилищата през септември и октомври в сравнение с летните месеци на годината. От районите, където са регистрирани повече сделки, най-високите цени са били в Лозенец, Стрелбище, Бели брези, Кръстова вада, Младост. Около 790 евро на квадратен метър е цената на двустайно жилище в Стрелбище, а в съседния му ж.к. Бели брези стойността на кв.м е била около 800 евро. Над 900 евро пък струва квадратът в тристайно жилище в Младост. В райони като Бъкстон, Люлин и Надежда пък нивата са били най-ниски през септември и октомври, сочат данните на АДРЕС. Между 400 и 450 евро на кв.м се движат цените в най-евтините квартали.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg