EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Подкрепиха засиления контрол върху финансовата система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Подкрепиха засиления контрол върху финансовата система

mail13:09 | 18.09.2009прегледи 524 коментарикоментари 0


Състоялият се в Брюксел извънреден Европейски съвет, който завърши късно снощи, подкрепи засиления контрол върху финансовата система и регулирането на банковите бонуси.
Подкрепихме /британския премиер/ Гордън Браун преди срещата на Г-20. Но мнозина от колегите и аз самият заявихме, че има много теми, по които да се говори, защото самата ситуация в Европа сега е много тежка. Мисля, че на следващия съвет тези теми ще се разискват много повече, заяви българският премиер  Бойко Борисов след срещата.
Това, което чух, бе, че ние сме с един от най-малките дефицити, че спазваме стриктно финансовата дисциплина и се надявам догодина това да бъде толерирано от Европейския съюз, добави той.
Министър-председателят е поставил въпроса за допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй". Говорих по темата с колегите преди срещата и мисля, че ще успеем. Но има и други важни въпроси за решаване - енергийната независимост в Европа и много други. Смятам, че следващият Европейски съвет ще е много по-важен, изтъкна той.
Българският премиер изрази убеждението си, че според начина, по който са разпределени отговорностите в държавата, така трябва да бъдат разпределени и заплатите. Не може те /банкерите/ да взимат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг. Заплатите трябва да са публични и ясни и всеки един да знае за колко работи. В противен случай, ако някой не знае за колко работи, считам, че или е корумпиран, или не се интересува от възнаграждението, което му
се полага, изтъкна той.
На въпрос дали от страна на България е поставян въпросът за ресорите в бъдещата Европейска комисия, тъй като този процес започва да се задейства в Европейския съюз, Бойко Борисов заяви, че според него най-реалистичното, което бихме могли да получим, в най-добрия случай, е за разширяването, за междудържавното и междусъседско сътрудничество.
Той самият много би искал страната ни да получи поста на комисар по технологиите и иновациите или по инфраструктурата, транспорта и енергетиката, но за тях има много силна конкуренция между страните в Европейския съюз.
Важно е да имаме такова представителство в Европейската комисия, че българският комисар да има възможност да работи и за България, подчерта той.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е представил името на българския комисар, но ще го обяви, когато има номинация от партията ГЕРБ. Винаги обявяваме имената, когато бъдат номинирани от партията, както днес обявихме името на Йорданка Фандъкова  /за кмет на София/. Има демократични процедури, които извървяваме като партия. Затова, когато има номинация, ще я обявя, заяви той.
За мен въпросът за българския комисар е приключен. Аз винаги много по-отрано знам кой на какъв пост ще бъде. В момента преговаряме за ресори /в Европейската комисия/, защото искам в общи линии да сме подготвени на тази тема, каза премиерът.
Той заяви, че има планове за Меглена Кунева, сегашният български комисар. Ще й предложим варианти, изтъкна той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1137