EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-голям стокообмен със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-голям стокообмен със Сърбия

mail15:00 | 22.02.2011прегледи 925 коментарикоментари 0


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на търговията на Сърбия Слободан Милосавлевич подписаха заключителния протокол от Първата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
"Протоколът очертава насоки и перспективи за развитие на двустранния стокообмен", е заявил на церемонията Александър Цветков. Като приоритетни направления са набелязани развитието на връзките между партньорски институции на двете страни за насърчаване на износа, взаимодействието между малки и средни предприятия, браншови камари и търговско-промишлени палати, организиране на бизнес форуми.
При подготовката на заключителния документ, в областта на енергетиката са обсъдени изграждането на газова междусистемна връзка между България и Сърбия, "Южен поток", атомната централа "Белене" и евентуалното участие на Сърбия в осъществяването на проекта.
"Двете страни се договориха да си сътрудничат в координацията на своите инвестиции за модернизация на железопътната инфраструктура", е казал министър Цветков. Като особено важен е бил определен въпросът за развитието на комбинирания транспорт. Българската страна е предложила на сръбската да се включи в проекта за комбинирани превози между България и Турция.
Бил е отчетен напредък в проекта за модернизация и електрификация на железопътната линията Ниш-Димитровград.
Обсъждани са българското искане за изменение на Споразумението за граничен контрол и процедури в железопътния трафик във връзка с изискванията на Шенгенския кодекс, както и подходи за уреждане на дълга на Държавното предприятие "Сръбски железници" към "Холдинг БДЖ" ЕАД.
Двамата министри са отбелязали ръста от 54,9 на сто на търговския стокообмен за първите десет месеца на 2010 година, което определя важното значение на двете страни като външнотърговски партньори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg