EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

По-високи осигурителни вноски - неизбежни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-високи осигурителни вноски - неизбежни

mail06:55 | 12.04.2018прегледи 3955 коментарикоментари 0


Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира стабилност на системата и добри пенсии, заяви за БНР, програма "Хоризонт" Иван Нейков,  директор на Балканския институт по труда и социалната политика. По думите му, в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за промяна на начина на финансиране на пенсионната система, което означава, че и през следващите години пенсиите ще останат ниски.

"Пенсионният модел ще издържи. Няма рискове за изплащането на пенсиите. Но тази стабилност има цена – ниските пенсии. Ако искаме да има осезаемо увеличаване на пенсиите, трябва да продължим онези неща, които никой политик не иска да изговаря – увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на тежестта на осигурителните вноски".

Бившият социален министър сподели, че е привърженик на идеята за по-добро качество на живот чрез по-дълъг трудов път и "реалистични осигуровки". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до дефицита в бюджета на НОИ, заради който се налага и помощ от държавния бюджет, обясни той.

"В социалната сфера има такъв закон – колко време се движиш в едната посока, поне толкова време трябва да се движиш обратно, за да компенсираш. Според мен в следващите поне 10-15 години трябва да бъде създаден механизъм за едно поетапно нарастване на размера на осигуровката. Това може да бъде спестено само ако имаме нова политика по доходите. Тогава, дори и да запазим днешния размер на осигуровките, когато  доходите на хората са по-високи, и приходите в НОИ ще се увеличават".

"Сребърният фонд има много специална роля – когато стане много тежко на бюджета на НОИ, той да подкрепя този бюджет с допълване на финансовите ресурси. В него има между два и три милиарда лева, които доникъде не стигат. За съжаление анализите  сочат, че намеренията, които имаше обществото, а и управляващите при създаването на Фонда, всъщност не се реализираха, защото в продължение на много години практически спря притокът на средства в Сребърния фонд поради липсата на приватизация, на практика. От друга страна, вече много години тези средства не се управляват. Те стоят в БНБ под лозунга "трябва да има минимален риск" но това означава и минимални приходи".

Няколко години с по-голяма инфлация, което не е невъзможно при икономически ръст, биха довели дори до намаляване на парите във Фонда, коментира той.

Здравните вноски също трябва да бъдат увеличени, за да функционира добре системата. В момента тя може да бъде подложена на тежък удар само от една по-критична ситуация, допълни Нейков. Здравното и пенсионното осигуряване са много различни механизми, различни като начин на изразходване на средствата, обясни той. Парите за здраве се управляват много по-динамично.

"Здравеопазването има своята стойност. Сега тя е разделена между Здравната каса и джоба на болния – хората доплащат за здравето си. Ако този модел не ни харесва, трябва да търсим решение именно през увеличаване на размера на осигуровките, при положение че няма промяна в политиката по доходите. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg