EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пловдив строи ЦРСББ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив строи ЦРСББ

mail07:15 | 28.07.2020прегледи 680 коментарикоментари 0


С церемония „Първа копка“ преди дни стартира изграждането на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в гр. Пловдив, разположен в ЖК „Тракия“.

Финансирането за изграждането новия научноизследователски комплекс е осигурено от Оперативна Програма „Наука и Образование за Интелигентен Растеж“ (ОП НОИР) заедно с Европейския Фонд за Регионално Развитие, за изпълнението на проект ПлантаСИСТ: Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България. Осигурените средства се в размер 29 998 861.62 лв., от които: 25 499 032.38 лв. европейско и 4 499 829.24 лв. национално съфинансиране. Проектът е с начало декември 2019 и край юли 2023.

Изграждането на Центъра е от регионално и европейско значение за развитието на науката. Новата сграда, оборудване и оранжерии на ЦРСББ са ключови за утвърждаването на ЦРСББ като водещ център в областта на растителните науки и изпълнението на стратегическите цели на центъра: високо качество на научната продукция; нови продукти за Българския и световен пазар; задържане на добрите специалисти в България; обучение на млади учени и не на последно място – свързващо звено между академичните среди и индустрията, за осигуряване на научен и икономически просперитет на региона – разказа доц. д-р Цанко Гечев, председател на ЦРСББ.

Кметът на град Пловдив  Здравко Димитров благодари на екипа на Центъра и отбеляза стратегическото значение на този център за върхови постижения за града и българската научна общност.

Комплексът включва административен корпус с офиси, семинарни зали и аудитория; лабораторен комплекс с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии. От общото предвидено финансиране приблизително 20 милиона лева са планувани за изграждането на новия кампус и 10 милиона лева за закупуване на високотехнологична апаратура. Строителството стартира с церемонията „първа копка” и се очаква да приключи в края на 2021 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886