EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевен: Приключва ремонтът на автогарата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен: Приключва ремонтът на автогарата

mail17:02 | 18.01.2022прегледи 716 коментарикоментари 0


Приключва ремонтът на Автогара Плевен. Съществуващата лепена каменна облицовка на сградата е премахната и е заменена с минерална цветна мазилка с влачена структура след полагане на топлоизолационен пакет от EPS с дебелина 10 см.

Цялостно се променя разпределението на пътническия салон. Основният достъп до сградата ще се осъществява с вече монтирана въртяща се врата с обособени от двете й страни евакуационни изходи. Подменени са дограмите, реновира се системата за отопление с подмяна на тръбната мрежа и старите амортизирани отоплителни тела. Изпълнява се климатизиране на сградата, както и нова осветителна инсталация с LED осветители. Изцяло се преустройват водопроводната и канализационна инсталации. В момента се полага настилката в основния салон, където ще бъдат обособени 80 седящи места. В непосредствена близост до вход/изход към дворното пространство се изпълнява гише за градска мобилност, което ще обслужва посетителите както в сградата, така и от външната част. Обособени ще бъдат багажно отделение и шест частни гишета с просторни пространства за изчакване. Санитарни помещения са предвидени за посетителите, персонала и за хората с увреждания, за които ще бъде монтирана платформа пред главния вход, за тях са отделени и паркоместа. В салона ще има помещение за майки с деца и за оказване на долекарска помощ. Сградата ще бъде снабдена с автоматична пожароизвестителна система, както и аварийно-оповестителна и озвучителна система, която ще обхваща и външната територия. Дворното пространство е асфалтирано, входът в него е изместен с цел безопасност извън обхвата на кръстовището пред Автогарата, осигурено е необходимото място за изчакване и разрешаване влизането на автобуси за дълги разстояния. Довършва се новата стоманена навесна конструкция и обособяването на пероните.

Целта на общинските власти е съоръжението не само да бъде естетизирано, но и да получи лиценз за автогара. Ремонтът се реализира по решение на Общинския съвет с кредит от Фонда за градско възстановяване и развитие, който дава възможност да се подпомагат общините с нисколихвени инвестиционни заеми за проекти от обществено значение. Стойността на ремонта е над 2 млн. лв.
Общинските власти в Плевен, в условията на коронакриза и фалит на превозвач, търсят нови автобусни изпълнители за някои маршрути. Чрез т.нар. спешна мярка се очаква осигуряване превоз на пътници от Плевен към София, Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Тръстеник, Горна Митрополия, Буковлък и Върбица.
Плевенската автогара е един от възловите транспортни центрове в Северозападна България и в Дунавската равнина. Всекидневно от нея тръгват автобуси за 33 направления в региона и цялата страна, а близостта й с жп гара Плевен осигурява връзка на пътниците с 43 експресни, бързи и пътнически влакове на денонощие.

Източник и снимки: Община Плевен, БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035