EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Питейната вода в ЕС + инфографики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Питейната вода в ЕС + инфографики

mail09:35 | 01.04.2019прегледи 1627 коментарикоментари 0


Директивата на ЕС за питейната вода налага минимални стандарти за качество на водата, използвана от хората за пиене, готвене и други домакински цели. Доклад на Европейската агенция за околната среда показва, че 98,5% от направените проби между 2011 и 2013 г. отговарят на сегашните стандарти.

Промените целят да засилят доверието на потребителите и да насърчат използването на чешмяна вода. Одобреният на 28 март текст призовава страните в ЕС да осигурят достъп до вода на всички граждани, включително на хората в уязвимо положение.

Максималните лимити за присъствието във водата на олово и вредни бактерии се намаляват, което ще повиши чистотата на водата. Въвеждат се и ограничения за присъствието във водата на замърсяващи вещества. Нивото на микрочастиците от пластмаса също ще бъде следено. Правилата гарантират също така достъпа на потребителите до информация за качеството на водата.

Консумацията на чешмяна вода излиза не само по-евтино, но и опазва околната среда. Според Европейската комисия достъпът до по-качествена вода би намалил потреблението на бутилирана вода със 17%. Това би намалило пластмасовите отпадъци и емисиите на парникови газове. 

Депутатите предлагат мерки като поставянето на безплатни чешми на публични места при възможност (включително в търговски центрове и летища) и насърчават предлагането на чешмяна вода в ресторантите.

Гражданската инициатива „Право на вода“ (Right2Water) събра над 1,8 милиона подписа и показа, че за европейците въпросът с питейната вода е много важен. Много хора държат да получават актуална информация за качеството на водата. Освен това когато пътуват в други страни от ЕС, хората често са несигурни дали могат да пият вода от чешмата.

Следващи стъпки 

Окончателният текст на законодателството ще трябва да бъде договорен със Съвета по време на следващия парламентарен мандат.


Тагове: вода, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg