EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пирински чай = 22 микроелемента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пирински чай = 22 микроелемента

mail12:10 | 07.06.2017прегледи 1467 коментарикоментари 0


Край гоцеделчевското село Ново Ляски вече се носи ароматът на пирински чай - мощната билка, спечелила си славата на здравно чудо. Тук, в хълмиста местност в подножието на връх Свети дух семействата на благоевградчанина Стефан Спасов и на шурея му Тодор Ташков от Ново Ляски са създали единствената в Югозападна България плантация за пирински чай.
Преди девет години засадили два реда с първите стръкчета, които сега вече са хиляди и радват окото не само на своите стопани. В началото на юни в ниските части на Пирин вече е разцъфтяла ароматна мащерка, по поляните може да се види и жълт кантарион, тук-таме червенеят и горски ягоди. В петък дошло време за първата беритба за тази година и това е повод да разговаряме със Стефан Спасов. Пред репортер на БТА той разказа за качествата на лековитата билка, чието латинско наименование е Сидеритис скардика, но е позната повече като пирински, мурсалски или алиботушки чай, заради местонахожденията на естествените й находища у нас.
Популярността на билката расте, а изследвания не само у нас показват, че тя съдържа 22 микроелемента от първостепеннно значение за човешкия организъм.
Стефан Спасов разказа и за извървения път и преодолените трудности при осъществяването на идеята за създаването на биосертифицираната плантация за пирински чай. Той подчерта, че отглеждането му става изключително екологично, без всякакви торове и препарати. За разлика от естествените находища, растенията тук се окопават. По този начин според него стръковете се "наливат" повече, осигуряват се повече масла за растението и чаят от него е наистина полезен със своите съставки за човека, който го консумира. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg