EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пино ноар- вино от Новия свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пино ноар- вино от Новия свят

mail16:50 | 12.01.2012прегледи 468 коментарикоментари 0


DiVino.bg
Класификацията в този репортаж е по географски признак и включва вина от Нов свят. Експертите от DiVino опитаха проби от три дестинации, или по-точно пет пина от Нова Зеландия, три от Чили и едно от Аржентина.
Нова Зеландия осъзнато държи в ръката си пино ноар като печеливш коз. През последните десет години площите с насажденията на сорта се увеличиха три пъти и причината е в изключително благоприятните климатични особености на Зеления остров за отглеждането му. Винарите все по-често сверяват часовника си с френския модел и оформят впечатление за облик на вина, в които се търси хармония и елегантност. Иска ми се да обърна специално внимание на Nautilus Pinot Noir 2008, както и на Saint Clair Pioneer block 2009. И двете са отлични вина, с почти еднаква цена – съответно 42 и 49 лева бяха оценени с 88 точки. И двете са с винтова капачка, но мисля, че отдавна отмина времето, когато трябваше да подчертаваме, че винтовата капачка не е признак за вина от нисък ценови клас, а кауза.
Nautilus winery е изба за бяло вино и прави едно единствено червено, именно от пино ноар. То е от селектирано грозде от шест лозя с различни клонове на пино за повече комплексност. Направи ми впечатление заради привлекателния нос, който освен с плодови нотки на конфитюр от горска ягода възбужда интерес с пикантни, сладки подправки и тонове на кафе в резултат на отлежаването му в дъб, които остават и до финала. С две думи пино, което претендира за комплексност, макар и с известна доза помпозност. Pioneer block на Saint Clair показа повече финес и по-интригуващи за разграничаване аромати и вкусове с билкови тонове, какао, зелен чай, горски плодове и минералност, заедно с една впечатляваща дължина на финала. Виното оправдава залога за грозде, избрано от точно определен парцел. И пак с две думи: пино, над което трябва да се съсредоточите. Моят съвет е да го оставите една – две години в енотеката си, преди да го отворите. В тази ценова група с една точка разлика попада и пиното на Villa Maria. Винарната е добре позната на българския пазар със сочните си совиньони и тук отново показа забележителна сочност, както във вкуса, така и в атрактивния финал, запомнящ се с нотки на пай от червени горски плодове.
За двете супер сили на Латинска Америка - Чили и Аржентина, пиното срязва сравнително нищожна част от диаграмата на лозовите насаждения (в Чили каберне совиньон е водещ, а Аржентина залага освен на каберне совиньон и на малбек) и винарните по-скоро експериментират, предоставяйки на консуматорите по-голямо разнообразие в потфолиото си. Веднага бих дала за пример Finca la Celia Reserva 2007, оценено с една бутилка DiVino рейтинг, което не впечатли с претенции за сортова индентичност. Би било добро, ако беше на по-ниска цена. Обратното - пиното на Errazuriz Wild ferment 2009, е пример за това колко впечатляващи могат да бъдат резултатите на тези географски ширини, когато се работи със специално отношение към сорта. (Избата фокусира сериозно внимание към Чили след шокиращата сляпа дегустация през 2004 година в Берлин, където спечели първите три места в състезание с вина на Chateau Lafite, Chateau Margaux, Chateau Latour и Solaia). Използваните в това пино само диви дрожди от ципите на гроздето изваждат неподправен характер на сорта и го поставят в категорията биопродукти. Деликатно, но с много сложен сортов нос с акценти на месо, лимонова трева, сушена ягода, арония и сухи треви, съблазнително и сочно, с кадифени танини и соленоват минерален край. За някои ще стане може би още по-любопитно, ако спомена, че реколта 2005 е избрано в класацията на петте най-секси пина в сайта epicurious.com.
В останалата група пина, оценени с две бутилки DiVino рейтинг - много добри вина с определени достойнства, попадат Cono Sur 2010, Saint Clair Vicar’s choice 2009, Babich 2009 и Vina Punto Alta 2006. С две точки преднина тук води Babich, показвайки типична сортовост с обемно тяло с меки танини и привкус на месо, сушена ягода и дим.

Ето и дегустираните пино ноари, в скоби сме отбелязали и вносителите на вината:

Nautilus Pinot Noir 2008 (Bibendum)

Saint Clair Pioneer Block 2009 (Negociant)

Villa Maria Pinot Noir Cellar Selection 2008 (Proftrade)

Babich Pinot Noir 2009 (Bibendum)

Vina Punto Alto Pinot Noir 2006 (Transimport)

Cono Sur Pinot Noir 2010 (Proftrade)

Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir 2009 (Negociant)

Finca la Celia Pinot Noir Reserva 2007 (Cartel)

В дегустационната комисия на пино ноар от Нов свят бяха: Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Емил Коралов и Ясен Захариев.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162