EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Петролната война Москва-Киев започва като газовата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролната война Москва-Киев започва като газовата?

mail14:03 | 29.12.2009прегледи 527 коментарикоментари 0


Руският премиер Путин обвини днес  Украйна в "злоупотреба" заради искането й да се преразгледа споразумението с Москва за транзит на руски петрол към европейския съюз, съобщи Франс прес. Транзитните страни злоупотребяват с положението си, за да получат изключителни условия за цените за вътрешното си потребление и дори често не само за вътрешното потребление, но и за да продават на паралелния пазар, за реекспорт., казал още Путин.
Няма да има "петролна война" между Русия и Украйна, заяви източник от украинското правителство, цитиран от ИТАР-ТАСС, като посочва, че "преговорите по условията на доставките на петрол през Украйна ще приключат през идните два дни". Киев настоява в договора да бъде включена клауза за гарантиране на обема на транспортираните количества петрол, включително използване на принципа "транспортирай или плащай", и увеличаване на транзитните тарифи.
Възможните проблеми при транзита на петрол за Европа са свързани с факта, че между Русия и Украйна не е подписан необходимият протокол за 2010 година. Сега действащият договор между двете страни е сключен през 2004 година за петнайсет години. Късно снощи Русия задейства механизма за ранно предупреждение при енергийна криза с ЕС, като изпрати писмо до Брюксел.
Мнозина подозират, че случващото се е резултат от разногласия между руски и украински транзитиращи компании по условията за транспортиране на петрол през
Украйна и те нямат нищо общо с доставките на газ.
Ако Москва и Киев обаче следват познатата вече схема от газовата война през 2008-2009 да изнудват ЕС , то преговорите между двете страни едва ли ще свършат бързо и за дни, както уверяват чиновници.
От поредните разногласия между Москва и Киев ще пострадат основно доставките на петрол за Словакия, Унгария и Чехия през територията на Украйна, предаде  АФП.

България  преработва петрол основно в Нефтохим. Преди един месец  руските сайтове „Ведомости" и Лента.ру  съобщиха, като се позоваха на Reuters, че Лукойл ще затвори нефтопреработвателния си завод в България през февруари 2010.  Причината била, че предстои да се извърши капитален ремонт на заводското оборудване.
Една от трите инсталации за дестилация на петрол ще спре да работи на 15 януари за годишна профилактика от 50 дни, другите две ще бъдат спрени през февруари и ще започнат да функционират съответно през март  и началото на юни.
Според руските медии обаче някои нефтохимически инсталации на рафинерията с капацитет от 142 хил. барела на денонощие ще бъдат временно спрени поради липса на суровина, като се очаква те да заработят в началото на март.
Действително комбинатът спира изцяло производствената си дейност през февруари за един месец, за да бъде извършен капитален ремонт, съобщи и компанията. Целта е да бъде повишена надеждността на оборудването, което ще премахне необходимостта от частични ремонти в следващите 4-5 години, обясниха от пресслужбата. Ще бъдат въведени в експлоатация и два нови производствени обекта, които ще увеличат производството на горива по стандарта Евро-5.
Февруари е подбран за извършване на ремонта, защото традиционно по това време на годината продажбите от завода са по-слаби.
От "Нефтохим" категорично отхвърлиха твърдението на руския сайт, че спирането било и поради липсата на суровини, като го определиха като абсурдно.
От няколко месеца в бургаската рафинерия не работят инсталациите в полимерното и нефтохимическото производство. Няма промяна на това положение, докато не се промени и конюнктурата на пазара на полимери и химически продукти, казаха от "Нефтохим".
Комбинатът стана собственост на "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн. долара.


В ранни следобед Русия и Украйна са постигнали сделка, с която ще се избегне прекъсването на доставките на нефт до ЕС според информация от енергийно предприятие Нафтогаз, съобщава BBC.
Москва се е съгласила на увеличение на тарифата за транзит на петрол с 30% до Европа през Украйна, информира Нафтогаз. Но няма потвърждение от Русия.
Москва предупреди, че спорът може да застраши доставките на петрол до страни от ЕС.
Владимир Путин обвини Киев в злоупотреба с транзита, но се надява сделката да бъде постигната.
Николай Токарев, ръководител на руската компания "Транснефт", каза в понеделник, че Украйна е поискала увеличение на плащанията за транзита на руски петрол и промяна на условията по договора от 2004 г., което придизвикава енергиен спор в края на годината.
Русия заяви, че надигащият се спор може да възпрепятства доставките до Чехия, Словакия и Унгария.
Миналия месец Москва постигана сделка с Украйна, която следва да предотврати повторение на кризите с доставките на газ в последните години. Тогава се постигна споразумение за облекчаване на условията, при които ще се доставя газ за Украйна. Преговорите бяха между президентите Владимир Путин и Юлия Тимошенко.
Москва заяви, че сделката ще предотврати прекъсване на доставките, когато през януари тази година, много страни в Европа останаха без газ в резултат на спор за плащане между Москва и Киев.
Русия осигурява около една четвърт от газа, консумиран в ЕС и 80% от него минава през тръбите на Украйна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg