EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет точки за Европейски енергиен съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет точки за Европейски енергиен съюз

mail12:15 | 24.04.2014прегледи 1287 коментарикоментари 0


Полският премиер Доналд Туск е на европейска обиколка, за да убеди партньорите си от ЕС в необходимостта да бъде създаден енергиен съюз за съвместно закупуване на газ, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на подробности, съобщени от самия Туск преди отпътуването му за Брюксел.

Туск се среща с президента на ЕС Херман Ван Ромпой, в Париж  с френския президент Франсоа Оланд, а в петък в Берлин - с канцлерката Ангела Меркел. "Украинската криза ясно показа, че полските стремежи и инициативи в името на енергийната солидарност имат много голям смисъл", каза Туск. По думите му "изграждането в ЕС на общ солидарен механизъм за закупуване на газ може да доведе до значително понижаване на цената на газа и премахване на монополите".
"Такива действия нарушават интересите на отделни компании и страни", призна Туск, като допълни, че в такава ситуация е необходимо революционно мислене за енергийното бъдеще на Европа.
Полският премиер допълни, че реакцията в много европейски столици на полското предложение е обещаваща. Говорейки за другите цели на обиколката си Туск подчерта, че за Полша е важно ситуацията в Украйна да не стане обичайна за Европа.
"Трябва да действаме с разбирането, че кризата с Украйна може да поеме в различни посоки, обещава да бъде продължителна и ще влияе на безопасността на Европа, включително в сферата на енергетиката", заключи полският премиер.
Идеята на Полша за създаване на Европейски енергиен съюз се състои от пет точки: съвместни преговори за закупуване на газ; инвестиране в енергийни инфраструктури с финансиране до 75 на сто на европейски средства; разумно използване на собствените източници на енергия, по-специално въглища и шистов газ; осезателно укрепване на механизма на енергийна солидарност на ЕС в случай на прекъсване на доставките, блокада или ембарго; отваряне към сътрудничество с други енергийни доставчици, по-специално САЩ и Австралия.

По-късно днес френският президент Франсоа Оланд и полският премиер Доналд Туск представиха днес съвместна инициатива за "европейска енергийна общност", която ще бъде обсъдена през юни в Брюксел на европейска среща на върха, посветена на този въпрос, предаде Франс прес.
Целта е Европа да стане по-независима, по-кохерентна, по-солидарна в енергийната си политика, подчерта френският държавен глава в съвместно изявление в Елисейския дворец, имайки предвид силната зависимост на някои европейски страни от руския газ, която отново излезе на преден план с украинската криза.
Франция и Полша са на едно мнение "по шест предложения" и имат намерението "да убедят всички страни членки да напредват по посока европейска енергийна общност", което е един "прекрасен проект", изтъкна Оланд.
Според Доналд Туск председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е изразил подкрепа за това френско-полско предложение, а председателят на Европейската комисия и неговите служби вече работят по предложенията предвид срещата на върха през юни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144