EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Париж отваря Националната библиотека пред Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Париж отваря Националната библиотека пред Google

mail13:36 | 21.08.2009прегледи 1817 коментарикоментари 0


Френската Национална библиотека преговаря с интернет гиганта Google за прехвърляне на книжния си фонд в дигитален формат, информира германският вестник  "Ханделсблат".
Франция "няма нищо против идеята да повери на Google част от книгите си", посочва френският държавен секретар за дългосрочното планиране и развитието на дигиталната икономика Натали Косюско-Моризе.
Великобритания и Испания вече отдавна си сътрудничат с Google, като по този начин Германия остава сама в съпротивата си срещу американския гигант в областта на интернет търсенето.
Междувременно Google напредва с големи крачки към изпълнението на проекта си за дигитална библиотека и има данни, че компанията вече  е пуснала в световната виртуална мрежа над 10 милиона книги. В световен мащаб концернът работи с 30 големи библиотеки, сред които са библиотеките на престижните американски университети Харвард, Станфорд и Принстън, а в Европа сред първите партньори на Google е библиотека към университета в Оксфорд.
Освен стари книги, с разрешението на издателствата интернет гигантът сканира и прехвърля в цифров вид и съвременна литература. Google си сътрудничи с над 20 000 издателства в света, сочат данни на компанията.
"Предлагаме на издателствата безплатна рекламна площ и осигуряваме достъп до максимум 20 на сто от текстовете", посочва говорител на Google. По този начин потребителите се "зарибяват" да си купят книгата.
Европейската комисия гледа на напредъка на проекта на Google благосклонно - 90 на сто от всички книги в архивите по света няма да бъдат отпечатвани в нови издания и следователно вече няма да бъдат достъпни за широката общественост, отбелязва еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг.
Сканирането на книги е скъпа "херкулесова задача", която държавата не може да си позволи да изпълни сама.
"Затова е необходимо тясно сътрудничество между собствениците на авторските права и интернет компаниите, както и между държавния и частния сектор", посочва г-жа Рединг.


Тагове: книги, Google
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1060