EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Панелките - рискова инвестиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Панелките - рискова инвестиция

mail11:00 | 30.09.2013прегледи 1758 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Масово се говори, че панелните жилища са на доизживяване. Същевременно има много панелки, които все още са в отлично състояние. Въпросът е ще се случи ли нещо с тях в бъдеще и кога. Има ли риск за хората, решили да инвестират в панелно жилище? Имотните експерти прогнозират бъдещето на панелните сгради.
Панелните жилища са имоти, на които рано или късно ще трябва да се прави пълна реконструкция, предупреждава брокер Десислава Щебетовска. Кога и как, на този етап никой не може да каже.
При инвестиция много важна е локацията на едно жилище, независимо дали е тухлено и панелно. Дори и най-красивият и качествено построен тухлен блок, ако се намира в западнал квартал, няма да атрактивен, скъп и желан. Жилищата в него ще са по-евтини от тези в панелен блок в по-елитен район.
Ако искате да купите имот с цел инвестиция, търсете жилище в тухлен блок с добро местоположение, съветва брокерът. Стига, разбира се, да можете да си го позволите, защото цената е другият фактор, определящ къде и какво да се закупи.
Качественото строителство от реномирани и доказани строители е по-скъпо. Има добри имоти и в панелни блокове. Щебетовска споделя, че тя лично би предпочела жилище в панелен блок на хубаво място, отколкото такова в зле построена сграда и на лошо място. Всичко е комплексно и е въпрос на личен избор и възможности.
Вече започна реновиране на сградния фонд в нашата държава, като с приоритет са панелните сгради, разкрива брокер Кристина Найденова. Процесът включва и техническо обследване на сградата, т.е. ще се установи колко години живот остават на съответната сграда.
Съветът на специалиста към хората, които искат да закупят панелно жилище, е за по-сигурно да изчакат, докато бъде извършено техническото обследване на сградата, ако все още не е било направено.
Когато вземате решение за покупка на панел от гледна точка на полезния живот на сградата, имайте предвид следното: проектният живот на една панелна сграда е 50-60 години, а строежът им в България е започнал преди 30-40 години. След саниране се очаква животът на сградите да се удължи с 20-30 години. Вероятността панелен блок да се срути е много малка, успокоява Найденова.
Тъй като панелната технология на строителство е сравнително нова, няма реални наблюдения върху поведението на панелните сгради след дълъг период от време, коментира консултант Енчо Коринов. Според него, както и при другите типове строителство, голямо значение има начинът на експлоатация и поддръжка на сградата.
В Швейцария например има няколко-етажни сгради на по 100-200 години, разказва експертът. Във всички случаи една нормално експлоатирана панелна сграда спокойно може да задоволи жилищните нужди на няколко поколения.
Мнението на Коринов е, че през следващите 3-5, а и дори 10-15 години, от недвижим имот няма да може да се постигне такава печалба, каквато във времето 2005-2008 година. Специалистът прогнозира, че ще има достатъчно сделки с панелни жилища, а цените им вероятно ще следват движението на обектите с друг вид строителство.
От своя страна консултант Петър Петров твърди, че има по-добро предложение за тези, които са решили да купуват панелен апартамент с цел инвестиция. По думите му на цената на панелна гарсониера в София може да се закупи тристаен и дори четиристаен апартамент в чужбина с високо качество и много екстри. И възвръщаемостта на инвестицията е от 5 до 7 години.

 


Тагове: панелка, бъдеще
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161