EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пазарен тест на газопровода Гърция – България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарен тест на газопровода Гърция – България

mail10:15 | 06.10.2016прегледи 3694 коментарикоментари 0


На 5-ти октомври 2016 г. се проведе промоционално събитие за участниците във втората, обвързваща фаза на Пазарния тест за управление и разпределяне на капацитета на Газопровод „IGB“ – Междусистемна газова връзка Гърция – България. Това съобщи компанията.

Втората фаза на Пазарния тест официално стартира на 5-ти август 2016 г. след като регулаторните органи на България и Гърция, Комисия за енергийно и водно регулиране и РАЕ, официално одобриха Указанията за управление и разпределение на капацитета на газопровод IGB. Срокът за подаване на обвързващи оферти за участие във втората фаза на Пазарния тест е до 31-ви октомври 2016 г.

Промоционалното събитие бе организирано от проектната компания „Ай Си Джи Би“, представлявана от Теодора Георгиева и д-р Константинос Караянакос, под патронажа на министъра на енергетиката на Република България – Теменужка Петкова и министъра на енергетиката и климатичните промени на Република Гърция – Панос Скурлетис и с подкрепата на ЕК. В събитието взеха  участие председателят на КЕВР – Иван Иванов, д-р Дионисиос Папахристу, представител на гръцкия енергиен регулатор РАЕ, представители на акционерите в проектната компания – „БЕХ“ ЕАД и IGI Poseidon, както и на оператора на националната газопреносна мрежа – „Булгартрансгаз“ ЕАД. На събитието бяха поканени и присъстваха бъдещите клиенти на проекта IGB – компании, които оперират на пазарите на търговия с газ не само в Европа, но и по целия свят, оператори на преносна мрежа и инвеститори. Европейската комисия беше представена на събитието от Катарина Сиков-Магни, дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Целта на събитието беше представяне на стратегическото значение на проекта, неговата роля и влияние върху изграждането на вертикалния газов коридор, потенциала за развитие на газовия пазар в региона и визията за развитие в краткосрочно и средносрочно бъдеще на газовата инфраструктура.

Министър Теменужка Петкова приветства всички участници в събитието и отново подчерта важната роля на газопровод IGB за осигуряване на сигурност на доставките и осигуряването на разнообразие на източници и маршрути за българския пазар, което е неотменна и последователна политика на българското правителство. Проектът е важен за целия регион, но има подчертано значение за България, която е зависимо почти на 100 % от един източник.

„Изключително сме доволни от напредъка в развитието на проекта към настоящия момент: беше взето окончателно инвестиционно решение, проектът IGB успешно приключи всички разрешителни процедури в България и Гърция и обвързващата фаза на пазарния тест, лансиран през месец август представлява следващата важна стъпка в развитието на проекта IGB,” заяви Катарина Сиков-Магни, представител на ГД Енергетика към ЕК.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, изпълнителният директор на ДЕПА Теодорос Китсакос, вицепрезидентът на Gas Supply Origination & Infrastructures на Edison и изпълнителен директор на IGI Poseidon, Елио Руджери изразиха сериозната подкрепа на акционерите за реализирането на проекта.

„С днешното събитие ние искаме да покажем, че проектната компания приветства всички бъдещи клиенти, създала е равни и недискриминационни условия на всички желаещи за участие в пазарния тест и не на последно място, че ние развиваме конкурентен, икономически жизнеспособен и стратегически важен проект, който ще има важна роля за развитието на пазара в региона, както и за енергийната сигурност и диверсификация на източниците на природен газ“ каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания „АйСиДжиБи“ АД.

„Удовлетворен съм да установя подкрепата за осъществяване на проекта, която се демонстрирана от страна на акционерите на проектната компания, позитивното отношение на държавните институции, Европейската комисия и политическите лица, както и конструктивното отношение на регулаторните органи. Убеден съм, че тази подкрепа няма да остане незабелязана от икономическите оператори, които участват в пазарния тест“ сподели изпълнителният директор от гръцка страна, д-р Константинос Караянакос.

На проведеното събитие, бяха представени плановете за развитие на преносната мрежа, които операторът на националната преносна мрежа възнамерява да реализира в средносрочен и дългосрочен план и които биха имали пряко влияние върху интересите на търговците на газ с потенциал за разширяване на пазара.

Беше представена новата инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария в посока изграждане на Вертикалния газов коридор и свързаност на преносните мрежи, която е част от инициативата на страните от Централна и Югоизточна Европа за междусистемна свързаност. Важен аспект е че Газовата връзка Гърция – България е част от тази инициатива и ще бъде част от Вертикалния газов коридор, което е признание както за значението на проекта, така и за неговия напредък.

***

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като  отговаря за реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, техническият капацитет може да се увеличи до 5 млрд.м3/година, с допълнително изграждане на компресорна станция и с капацитет за обратно подаване (от България към Гърция). Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg