EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарен тест за БЕХ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарен тест за БЕХ

mail07:59 | 21.06.2015прегледи 1003 коментарикоментари 0


Европейската комисия отправя покана за представяне на становища от заинтересованите страни относно ангажиментите, предложени от държавния „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) в отговор на свързаните с конкуренцията опасения относно поведението на БЕХ на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България.
Комисията изрази опасения, че БЕХ — вертикално интегрирано енергийно дружество, което е историческият оператор в сектора, възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България. По-специално, възможно е БЕХ да препятства препродажбата на електроенергия чрез налагане на териториални ограничения на търговците, в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
В отговор на опасенията на Комисията БЕХ предложи да създаде независима енергийна борса в България и да осигури ликвидността на пазара „ден напред“ на тази борса. Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение в отговор на опасенията ѝ, свързани с конкуренцията, Комисията може да направи ангажиментите правно обвързващи за БЕХ.

Предложени ангажименти

За да разсее опасенията на Комисията, БЕХ предложи:

  • да създаде енергийна борса в България с помощта на независима трета страна с експертен опит в оперирането на енергийни борси;
  • да предлага предварително определени количества електроенергия на пазара „ден напред“ на новата борса в продължение на пет години;
  • да гарантира независимостта на енергийната борса, като прехвърли контрола върху нея на българското Министерство на финансите.
Ангажиментите имат за цел:

  • да се гарантира, че предварително определените количества електроенергия се продават на анонимен принцип;
  • да се създаде ликвидност на борсата;
  • да се подобри прозрачността на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България; както и
  • да се насърчи интеграцията на българския пазар на електроенергия на едро със съседни пазари.
Обобщение на предложените ангажименти е публикувано в Официален вестник на Европейския съюз. Заинтересованите страни могат да представят мненията си в срок от един месец от датата на публикуване. Пълният текст на ангажиментите може да бъде намерен на следния уебсайт.

Контекст
През декември 2012 г. Комисията образува антитръстово производство във връзка с поведението на БЕХ на пазара на електроенергия на едро в България.
През август 2014 г. Комисията прие изложение на възраженията, в което представи своите опасения, свързани с конкуренцията, че е възможно БЕХ да препятства търговците свободно да решават къде да продават електроенергията, закупена от БЕХ, по-специално чрез включване на териториални ограничения в договорите за доставка на електроенергия на дъщерните му производствени дружества. Ако се установи, че е налице такова поведение, то би било в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара.
Ако пазарният тест покаже, че ангажиментите представляват задоволително решение в отговор на свързаните с конкуренцията опасения на Комисията, тя може да приеме решение, с което да превърне ангажиментите в правно обвързващи за БЕХ (по силата на член 9 от Регламент № 1/2003 относно антитръстовите правила на ЕС). Такова решение не би заключило, че е налице нарушение на антитръстовите правила на ЕС, но то правно обвързва БЕХ да спазва ангажиментите, които е предложил.
Ако дружество наруши подобни ангажименти, Комисията може да наложи глоба в размер до 10 % от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
Повече информация, включително пълната неповерителна версия на ангажиментите, може да бъде намерена в публичния регистър на делата, поместен на сайта на Комисията относно конкуренцията, под дело номер 39767.

Източник: Европейска комисия 


Тагове: ЕК, БЕХ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg