EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още тънкости за новите енергийни етикети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още тънкости за новите енергийни етикети

mail08:15 | 22.06.2021прегледи 808 коментарикоментари 0


Известно е, че от 1 март в европейските магазини електроуреди вече се предлагат с нови енергийни етикети. Днес  напомняме защо се наложи тяхната смяна и на какво да обърнете внимание в магазина или онлайн.

Полезна информация

От своето въвеждане през 1994 г. енергийните етикети се наложиха сред потребителите в ЕС като най-използвания и ясен инструмент за сравняване на енергийните характеристики на електроуредите. Благодарение на стандартизираното предоставяне на информация, близо 85% от европейските потребители взимат под внимание енергийния етикет при избора на домакински уреди, което води до значителни икономически и екологични ползи. Централно място върху етикета заема т.н. “енергийна скала“, съставена от стрелки с буквени означения в цветовите оттенъци от тъмнозелено (най-ефективен) до червено (най-малко ефективен). Според техническите си характеристики и консумацията на еленергия, всеки модел се обозначава с конкретен клас, като колкото по-ефективен е електроуредът, толкова по-високо място заема в скалата. Енергийният етикет също така предоставя важна допълнителна информация, като потребление на енергия, консумация на вода, ниво на шум и др.

Напредъкът на технологиите през последните години позволи преобладаващата част от предлаганите електроуреди да заемат най-високите класове (А+, А++, А+++, според досегашните етикети). Несъответствието на скалата с развитието на пазара рефлектира във все по-неясното разграничаване на степента на ефективност на различните модели, което силно затрудни избора на потребителите. За да се подпомогнат те, енергийният етикет бе актуализиран, а изискванията към отделните енергийни класове повишени. Новата схема на енергийно етикетиране се въвежда с Регламент (ЕС) 2017/1369 и прилагането ѝ започна от тази година. То предизвика и редица въпроси у потребителите.

Кои продукти имат нови етикети от 2021 г.?

От 1 март 2021 г. нови етикети имат хладилниците, съдомиялните машини, битовите перални и комбинираните перални със сушилня, телевизорите и електронните екрани, а от 1 септември 2021 г. към тях ще се присъединят и светлинните източници. Смяната на етикетирането на останалите групи ще се извършва поетапно с влизането в сила на съответните регламенти на ЕС с краен срок до 2030 г.

Как изглежда новият етикет?

На пръв поглед новият етикет много прилича на стария, но освен че дизайнът му е осъвременен, в него има и някои нововъведения:

Преобразувана скала на класовете на енергийна ефективност от А до G при запазване на цветовите обозначения

В горния десен ъгъл на етикета има QR код, отвеждащ към регистрацията на продукта в европейската продуктова база данни EPREL, откъдето може да се получи разнообразна допълнителна информация

Информацията за енергийното потребление на продуктите е унифицирана, има по-добра видимост и е разположена в средната част на етикета

Пиктограмите, даващи информация за различните характеристики на продуктите, са разположени в долната част на етикета; някои от тях са запазени, други са осъвременени, а трети са съвсем нови.

Какво друго е важно да се знае?

Съгласно новата класификация в момента няма продукти в клас А, а най-ефективните модели са в класове В, С, D или по-ниски. Това в никакъв случай не означава, че енергийната им ефективност е по-ниска. Идеята е да се даде възможност за по-нататъшно развитие на по-ефективни продукти и техните иновации да бъдат категоризирани в най-високия клас А.

Считано от 19 март 2021 г., в търговските обекти и онлайн магазините повече не трябва да се виждат стари етикети на 5-те продуктови групи, посочени по-горе. В запечатаните опаковки на закупените продукти обаче е възможно да присъстват и двата етикета – и старият, и новият./ Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg