EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Още светещи пешеходни пътеки в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още светещи пешеходни пътеки в София

mail07:20 | 28.03.2013прегледи 625 коментарикоментари 0


На бул. акад. „Йордан Йосифов” в Студентски град беше монтирана първата от общо три нови светещи пешеходни пътеки. До края на април ще бъдат монтирани светлинни сигнализации на още две локации – кръстовището на бул. „Янко Сакъзов” и ул. „Сан Стефано” и до пазар Слатина на бул. „Шипченски проход”. Новите пътеки идват с усъвършенствана технология, разработена от екип от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Така, иновативните пешеходни пътеки стават общо четири. Първата по рода си светеща зебра в България беше открита на 30 октомври 2012 г. на бул. „Васил Левски”, до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Светещите пешеходни пътеки са разработени от секция Аерокосмическа техника и технологии към Института за космически изследвания и технологии. Светлинната предупредителна система регулира силата на светлината в зависимост от метеорологичните условия: ден, нощ, мъгла, дъжд или сняг с помощта на сензори, вградени във всяко съоръжение. Изобретението помага на водачите на МПС да възприемат по-добре пътната обстановка. При разпознаване на пешеходец, системата подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, които генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Посоката на светене съответства на посоката на пресичане на пътното платно от пешеходеца. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.
Новите три пътеки са усъвършенстван вариант на тази, монтирана до сградата на Софийския университет. Изградени са от специално разработени, уникални изцяло български датчици, които позволяват много по-висока надеждност и достоверност при разпознаване посоката на движение на пешеходеца в зоната за подход към пешеходната пътека. Новите сензори са непретенциозни към условията за монтиране в съществуващата градска инфраструктура. Към системата е разработен и добавен модул за дистанционен контрол на съоръжението. С помощта на този модул, в информационен център постъпва информация за работоспособността на всички светлинни тела, които са монтирани на пътното платно, както и за състоянието на сензорите за разпознаване на пешеходци. Наличността на това устройство дава възможност за бърза диагностика и своевременно отстраняване на неизправности, за натрупване на статистическа информация относно пешеходния трафик по дни и часове, както и информация за метеорологичните условия на мястото на пътеката.
Системата може да бъде захранвана и със слънчева енергия, посредством фотоволтаичен панел. Това я прави изключително удобна за монтиране на места без достъп до националната електропреносна мрежа.
Проектът е реализиран със средства от фонда на бензиностанции ЕКО „Обади се като стигнеш!”, които компанията дарява на Столична община.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg