EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Още 300 млн. лв. в подкрепа на предприятията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 300 млн. лв. в подкрепа на предприятията

mail09:05 | 04.03.2021прегледи 1193 коментарикоментари 0


По антикризисните мерки изпълнявани само от Министерството на икономиката над 700 млн. лв., част от антикризисния пакет вече са достигнали до българските предприятия и физически лица. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на онлайн дискусия организирана от Обединени Бизнес Клубове, на тема: “Финанси и пазари за МСП по време на и след кризата Covid-19”.

Министър Борисов коментира, че политиката на правителството по време на кризата  е насочена към въздействие върху всички фактори на икономическия растеж –потребление, държавни разходи, инвестиции и мерки за насърчаване на износа. Неслучайно България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и на банковия съюз. „Страната ни има едни от най-либералните мерки спрямо бизнеса, от днес вече и заведенията работят", каза още той.

Борисов посочи че са изплатени средства по процедурите за микро и малки предприятия - над 190 млн. лева към близо 24 хил. предприятия, за транспортния сектор, за МСП от туристическия сектор. По съвместната процедура с НАП над 52 млн. лв. са достигнали до затворения бизнес, по която изплащането на оборотен капитал ще продължи и през този месец, както и други средства от бюджета на МИ, свързани с Националния иновационен фонд, ИКТ ваучери и Закона за насърчаване на инвестициите. „Само по мерките изпълнявани чрез ББР над 340 млн. лв. са гарантираните вече кредити по двете гаранционни програми на Банката за физически лица и фирми“, допълни той. Борисов изтъкна, че се подготвя удължаване на програмата за физическите лица, като ще бъдат  отпуснати още 100 млн. лв. за безлихвени кредити за служители в неплатен отпуск или такива, които са изгубили работата си заради пандемията, като  по този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, предвид продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори.

По думите му договорени са още 300 млн. лв. по процедурите в подкрепа на средни предприятия и за подобряване на производствения капацитет в МСП, по които вече тече сключване на административните договори и след отчитане се преминава към плащане на целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проектите. „По процедурата за средни предприятия сме осигурили увеличаване на бюджета, за да бъде възможно финансирането на всички 1 703 броя одобрени проектни предложения, вкл. 418 бр. резервни кандидати от резервните списъци за над 233млн.лв. Икономическият министър подчерта, че продължава и приема на проектни предложения по процедура за оборотен капитал в  подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. по ОПИК с бюджет над 78 млн. лв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg