EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отстъпката в цената на газа - несигурна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отстъпката в цената на газа - несигурна

mail13:15 | 18.05.2012прегледи 523 коментарикоментари 0


Според руският вестник „Комерсант”, отстъпката за България от доставка на руски газ, „едва тепърва предстои” да бъде уточнена и докато не бъде разработен дългосрочен договор от 2013г. нататък, тя все още не е сигурна.  По данни на източник на „Комерсант”, отстъпката ще се пресмята не въз основа на миналогодишните доставки, а на база на средната цена при доставките на руски газ от април до декември т. г. "и чак тогава ще бъде предоставена на България със задна дата". Така изданието коментира изявленията в България по отношение на договорките за отстъпка от цената на газа, както и информацията, че България ще елеминира посредниците при доставките за страната. Не се знае дали от схемата ще изчезнат посредниците - "Овергаз" и "Винтергаз", чийто съсобственик е германското дружество "Винтерсхал". Вече от години се говори, че трябва те да бъдат изключени, но досега това не е станало. Впрочем договорът и с двете фирми изтича тази година, отбелязва вестникът.
Независимо че България демонстративно и в рязка форма се отказа от два големи съвместни проекта с Русия - за изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене" - страната успя да получи специални условия за доставка на руски газ, пише още вестникът.

България постигна отстъпки от "Газпром" сравнително лесно и тук няма нищо чудно - за концерна няма смисъл да се кара с държава, от която зависи осъществяването на "Южен поток", по-лесно е да й предостави стандартната за Европа отстъпка от 10-11 на сто, коментира експерт на руската финансова групировка "ИФД-Капитал". Освен това България ще може да печели от транзитни такси, щом газопроводът влезе в строя, добавя аналитикът.
При това България съвсем не смята да контактува единствено с"Газпром", изтъква негов колега от инвестиционната къща "Тройка диалог". София проявява активен интерес и към проекти, свързани с втечнен природен газ от Средиземно море, и към възможността да внася газ от азербайджански находища през Турция, пояснява той пред "Комерсант".
"Газпром" се стреми на всяка цена да стартира проекта "Южен поток", като започне строежа още през декември, подчертава друг руски вестник - "Московские новости". Отстъпки в цената и смекчаване на други търговски условия за доставка на руски газ вече получиха италианската компания
"Ени", френската "Же Де Еф Сюез" и германската "Винтерсхал", които участват в проектирането на морската отсечка от тръбопровода. Както и Анкара, получила съществен отбив от цената срещу разрешение за прокарване на тръбата в турския сектор от Черно море, напомня изданието. България, където тръбата ще излиза от морето, е ключов партньор в проекта и реши също да се възползва от тази възможност. Но не толкова заради намаление в цената от 50 долара, колкото с цел да спечели време. "Газпром" склони на нови жертви и автоматично удължи за България всички договори за доставка на газ до края на 2012 г., въпреки че бяха изтекли в края на 2011 г. Това осигурява на София време, за да договори доставки от Азербайджан и да понижи дела на руския газ в своя баланс, обяснява всекидневникът.


Тагове: газ, отстъпка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg