EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отопление на ток = 40%. Предизвикателствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отопление на ток = 40%. Предизвикателствата

mail06:10 | 13.07.2015прегледи 4054 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, Правец

За 20 години потреблението на енергия се е удвоило. Най-големият потребител на енергия са сградите с дял от 41%, следвани от индустрия – 31% и транспорта – 28%. Отнесено към Европа, в България е твърде голям делът на използването на електроенергия за отопление.

zoom_sss

Във връзка с целите Европа 2020 – 20% увеличаване на енергийната ефективност, 20% намаляване на СО2 и добиване на 20% от енергията от ВЕИ, от 26 септември 2015 г. влиза в сила нова европейска директива за екодизайн. За първи път тя поставя единни за ЕС високи изисквания за минимална ефективност на отоплителните котли. За първи път се въвежда понятието сезонна ефективност*. Всички отоплителни котли и бойлери следва да отговарят на определени изисквания за енергийна ефективност. Директивата изисква продуктите и отоплителните системи с мощност до 70 kW да бъдат идентифицирани с енергиен етикет на принципа на класове на енергийната ефективност, което вече е познато и се прилага при електрическите уреди като перални, хладилници, телевизори и др. С помощта на различни цветове и букви потребителите се информират за екологичните характеристики и експлоатацията на продуктите. Енергийните етикети ще оценяват ефективността както на отделни продукти, така и на цялостни отоплителни системи.

Това оказва огромно въздействие върху пазара и конкурентната ситуация в много страни от ЕС. Ето защо директивата е най-значителната промяна на отоплителния пазар изобщо и представлява огромно предизвикателство за всички специалисти и участници на пазара, коментира Йордан Дочев, търговски директор на Бош Термотехника. Той подчерта, че някои конвенционални технологии отпадат и се насърчава предлагането на технологии за ВЕИ. За да отговори на новите изисквания, германската компания е обновила почти изцяло портфолиото си в рамките на няколко месеца.

В Правец се проведе годишна среща на търговските партньори на Бош Термотехника. Около 40 фирми от цялата страна посетиха събитието, на което бяха представени новостите в областта на термотехниката.

-----------------
* Досега климатичните системи се оценяваха въз основа на коефициентите EER и COP. EER определяше ефективността, тоест съотношението между консумирана и отдадена мощност, в режим на охлаждане, а COP – ефективността в режим на отопление. Досега тези величини бяха определени на базата на една единствена точка на работа. В резултат, производителите оптимизираха своите устройства единствено спрямо тази точка и по този начин за цялостното представяне на продукта успяха да достигнат клас на ефективност, който с оглед на техническите характеристики на продукта, може да не бъде оправдан.

Именно този проблем обосновава въвеждането на новите коефициенти SEER и SCOP; “S” (от “Seasonal”- сезонна) индикира, че са определени няколко реалистични измервателни точки за режим на охлаждане при външна температура съответно 20 °C, 25 °C, 30 °C и 35 °C. В режим на охлаждане климатичните данни за Страсбург се използват за цяла Европа. В съответствие с температурните промени в Страсбург, на отделните точки за измерване е зададена различна тежест. Например климатична система в режим на частичен товар, който представлява повече от 90% от режима на работа, получава съответно по-висока тежест по отношение на класифицирането в съответния клас на ефективност.

В режим на отопление не може да се състави изчерпателна температурна характеристика за цяла Европа. По тази причина се определят три климатични зони в ЕС – Северна, Централна и Южна Европа, за които се съставят различни характеристики на натоварване. Всички измервателни точки са еднородни при външна температура съответно 12 °C, 7 °C, 2 °C и -7 °C.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg