EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отмяна на регистрация на посреднически договори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отмяна на регистрация на посреднически договори

mail11:30 | 23.05.2014прегледи 904 коментарикоментари 0


Правителството предлага на Народното събрание да направи промени в Закона за насърчаване на заетостта, за да бъдат отстранени констатации на Европейската комисия за несъответствие с европейското законодателство, съобщи кабинетът.
Комисията счита, че със задължението за регистрация на всички посреднически договори, сключени с чуждестранни работодатели, и при въведен 5-годишен срок на валидност на  удостоверенията, се ограничава свободата на установяване и на свободно предоставяне на услуги, се отбелязва в прессъобщението.
С предложените промени се отменя регистрацията на посредническите договори. По този начин отпада дискриминационният елемент спрямо посредниците за наемане на работа в чужбина и се въвеждат съпоставими изисквания за осъществяване на дейността по отношение на всички посредници, работещи в България. Това ще доведе и до намаляване на регулаторната тежест и административните разходи за бизнеса предвид отпадането на регламентираната такса за регистрация на посредническите договори.
Въвежда се безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Новият регламент ще доведе до намаляване на регулаторната тежест и на административните разходи за бизнеса, тъй като, от една страна, ще отпаднат таксите за регистрация и издаване на удостоверения, които посредниците заплащат на всеки пет години, и от друга страна - ще се намалят финансовите разходи и времето, необходими за издаване и представяне на предвидените за регистрация документи.
Регламентира се дейността за временно или еднократно предоставяне на посреднически услуги по заетостта в България. Лицата, които имат право да извършват посреднически услуги по заетостта, съгласно законодателството на друга държава-членка на ЕС, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Швейцария, не подлежат на регистрация, когато извършват тези услуги временно или еднократно в България, а само ще уведомяват министъра на труда и социалната политика или упълномощеното от него длъжностно лице. Тази регулация ще създаде условия за разширяване и подобряване обхвата на предлаганите услуги по заетостта.
Извън препоръките на ЕК, законопроектът включва изменения, свързани с подобряване на практиката по прилагането му.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg