EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски подрепя Кр. Георгиева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски подрепя Кр. Георгиева

mail06:30 | 17.07.2014прегледи 1088 коментарикоментари 0


обновена

Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за двата ключови поста – председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външната политика. Решението за назначенията ще бъде взето на следващата среща на върха, която е насрочена за 30 август. Това обяви председателя на Европейския съвет Харман ван Ромпой. „Не можахме да намерим решение по пътя на консенсуса. Продължаваме с консултациите и Европейският съвет ще вземе решението на 30 август”, заяви той.
Премиерът Пламен Орешарски смята, че Кристалина Георгиева има шанс да стане следващият върховен представител на Европейския съюз за външната политика и обяви, че ще я подкрепи: Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, което зависи от мен да бъде номинирана след това, тъй като това е едно от условията. По отношение на това дали би подкрепил Кристалина Георгиева само за този пост, или изобщо за български еврокомисар, Орешарски отговори: Нямам такъв мандат да я покрепя при всички случаи, но за този пост ще я подкрепя. Ако не бъде избрана тя, "Ще видим" може би е по-точният отговор, но позицията е достатъчно висока, за да покрепим всеки българин, който има шанс да я заеме. В това число Кристалина Георгиева. Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева.

Това заяви премиeрът пред журналисти в Брюксел снощи, преди заседанието на Европейския съвет за разпределяне на ключови ръководни позиции. При нужда ще има консултации между политическите сили за българската номинация, редно е те да се проведат до края на месеца, каза Орешарски, като обясни, че избраният за председател на следващата Европейска комисия - Жан-Клод Юнкер, иска да получи кандидатурите на отделните страни в този срок. Премиерът изрази и позиция, че е по-логично българската номинация да бъде напрпавена от редовно, а не от служебно правителство, и добави, че кабинетът ще се постарае да вземе решение до края на този месец.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че не очаква по време на днешното /б.р. снощното/ заседание на Европейския съвет България да излезе със своя номинация за еврокомисар. Станишев сравни процеса на номиниране на комисари с подвижни пясъци. Той не смята, че България закъснява на фона на тази много неясна ситуация в целия Европейски съюз. Станишев отново не се ангажира с име кой би бил идеалният кандидат за България. Не каза и кого би подкрепил, ако изборът за нов върховен представител за външната политика е между италианката Федерика Могерини и комисар Кристалина Георгиева. България само ще спечели, ако има промяна в ЕК, каза Станишев в отговор на въпрос дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини.

На срещата в Брюксел представителите на страните-членки отмениха въведената през февруари забрана за продажба на полицейски технически средства за борба с безредиците и вътрешни репресии. Освен това поискаха и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) временно да прекрати сключването на нови сделки в Русия и призоваха всички страни, участващи в конфликта в Украйна, незабавно да прекратят огъня. Във връзка със санкциите против Русия лидерите на ЕС поискаха от Съвета на Европа до края на юли да състави допълнителен списък с руски физически лица и организации, срещу които ще бъдат наложени санкции.
По повод нарастващото напрежение в Ивицата Газа лидерите на ЕС призоваха Израел и Палестина за успокояване на ситуацията, прекратяване на насилието и възобновяване на дипломатическия процес.

източник:БНР, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037