EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оптимизмът за Португалия остава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оптимизмът за Португалия остава

mail16:15 | 26.04.2010прегледи 838 коментарикоментари 0


Португалия е положена на натиск от страна на финансовите пазари през последната седмица, припомняйки притеснението, че това е следващата страна от еврозоната, която ще усети тежестта на публичния дълг, съобщава The Wall Street Journal. В същото време повечето икономисти заявяват, че Португалия, независимо от проблемите си, има по- добър потенциал да оправи финансите си в сравнение с Гърция и е малко вероятно да попадне в дългова криза като Гърция.
Доходността на 10-годишните облигации на Португалия достигна 5 %, покачвайки се от 4.6% в началото на седмица, след като инвеститорите поискаха по- висока премия за риска заради държавния дълг.
Нарастващата доходност на държавните облигации, което ще се отрази на разходите по заемите, са отражение на нарастващата сигурност на по- слабите икономики в еврозоната на фона на гръцката борба за рефинансиране на дълга.
Гърция и Португалия, които заедно формират по- малко от 5 % от БВП на еврозоната, се изправиха пред години на слаб икономически ръст, спъван от висок публичен дълг, ниска продуктивност и застаряващо население. И в двете страни, бизнесът и потребителите имат натрупани големи дългове, което прави икономиките им уязвими на сътресения.
Въпреки това, притесненията, че Португалия може да потърси спасителна помощ, подобно на Гърция са спорни, смятат все повече инвеститори и анализатори, които посочват като причини за това по- малката нужда от кредити на Лисабон и по- голямо доверие на финансовите пазари и ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150