EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасни тайландски чайници издирва КЗП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасни тайландски чайници издирва КЗП

mail13:44 | 05.05.2010прегледи 3261 коментарикоментари 0


Чайници от емайлирана стомана от моделите Copco, Wild Leaf Tea Co. Bristol Model и Martha Stewart Collection Enameled Steel Tea Kettles издирва Комисията за защита на потребителите (КЗП) в България. Те са продавани на американския пазар, но са спрени от Комисията за безопасност на потребителските продукти в САЩ (CPSC), тъй като употребата им е свързана с риск от изгаряне. Опасността идва от дръжката на чайника, която може да се разхлаби и това да доведе до контакт на потребителя с горещата повърхност на кухненската посуда. Има сведения, че фирмата вече е получила осем доклада за разхлабени или деформирани дръжки. Съобщено е и за едно, макар и слабо, изгаряне на ръцете.
Чайниците са произведени в Тайланд и се предлагат в бяло, кремаво, синьо, кобалтово, пясъчно, червено и зелено. Допълнителна информация за засегнатите продукти може да откриете на уебсайта на CPSC: www.cpsc.gov.
Експертите на КЗП съветват потребителите в случай че попаднат на този модел чайници да сезират контролния орган на телефон 0700 111 22.

От Комисията за защита на потребителите предупредиха и, че са открили на пазара опасни бебешки слингове от Китай и Тайланд. От КЗП отправиха предупреждение към потребителите, които притежават чанта за бебе тип „кенгуру” от модел Sling Rider, открита и на българския пазар, незабавно да спрат употребата й за деца по-малки от четири месеца и да се свържат с доставчика „Еф Стил” ЕООД за безплатна замяна на продукта. Това се налага поради доказан риск от задушаване на бебето. Американската комисия за безопасност на потребителските продукти (CPSC) е информирана за три смъртни случая, които са настъпили в тези слингове през миналата година. Това са трагични инциденти със седемседмично бебе във Филаделфия, Филаделфия, бебе на 6 дни в Салем, Орегон и 3-месечно бебе във Синсинати, Охайо. До момента не се съобщава за инциденти или проблеми с този модел слинг никъде на Стария континент.
Бебешката чанта “Sling Rider” е изработен от мек плат, с подплатена презрамка за рамото. Върху пластмасовия плъзгач, поставен на презрамката, е изписано името на производителя “Infantino”. Чантата е произвеждана в Китай и Тайланд.
Експертите съветват в никакъв случай да не се правят опити от родителите да поправят тези приспособления за носене на бебета. Българските потребители, които вече са се сдобили с опасния Sling Rider, могат да подадат сигнал в КЗП или да се свържат с фирмата-доставчик, за да поискат замяна на закупената чанта с друг безопасен модел. Това е възможно след като Американската комисия за безопасност на потребителските продукти и Службата по здравеопазване на Канада (HC), със съдействието на фирмата-производител излязоха с изявление за програма за безплатна замяна на бебешките слингове “SlingRider” и “Wendy Bellissimo”.
За това, че не е информирал обществеността и КЗП, че фирмата-производител съвместно с CPSC са предприели доброволни действия за изтеглянето на продукта от световния пазар, българският дистрибутор ще претърпи санкция.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg