EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Общинско летище "Русе" прие първите самолети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общинско летище "Русе" прие първите самолети

mail16:10 | 08.03.2017прегледи 1013 коментарикоментари 0


Общинското летище „Русе“ вече прие първите три малки самолета, съобщи кметството в крайдунавския град.
Пилотите от Велико Търново, Горна Оряховица и Добрич кацнаха тук по покана на Явор Йотов - председател на спортния клуб "Приста". Те са споделили, че условията за кацане на русенското летище са отлични и ще продължат да го използват.
Летище "Русе" е единственото общинско летище в България. От края на миналата година то разполага и с лиценз за летателна площадка за малки самолети. През декември 2014 г. Министерският съвет взе решение да предостави летището край село Щръклево за стопанисване на община Русе. Местоположението на аеропорта е стратегическо за града и дава възможности за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз.

Очаква се летище „Русе“ да се използва активно, тъй като за разлика от други малки летища, пистата е с бетоново покритие и на нея може да се каца целогодишно, а освен това е предвидено и зимно почистване.

Общинският съвет определи таксите и тарифите за ползването на летището. Те са в размер на 30 лева за кацане на самолет до 3 тона и 40 лева над 3 тона, като се заплащат по 10 лева за всеки тон отгоре. Цената за паркиране и престой до 24 часа е 4 лева и ще се плаща само от редовни полети. Тъй като летището е общинско и няма аналог в страната, за изготвяне на предложенията за плащане са използвани тарифите на гражданското въздухоплаване и държавните летища.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg