EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общините мамят с обществени поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините мамят с обществени поръчки

mail15:30 | 31.08.2012прегледи 1911 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Европейската комисия (ЕК) ще спира финансиране на държави-членки на ЕС за следващия програмен период, ако установят опорочени процедури при обществените поръчки. Това съобщи пред EconomyNews.bg Петър Бакърджиев, член на УС на Института за правни изследвания, позововайки се на достоверни източници от комисията. Институтът ще представи междиннен доклад пред ЕК в края на септември, в който ще изследва практиките на провеждане на обществените поръчки у нас. Той се очаква с интерес в комисията, защото ще разкрие лошите и добрите практики на възлагане, провеждане и контрол на поръчките у нас. Участници в проучването са 87 общини на доброволен принцип, поясни Бакърджиев. В своебразната класация на „прозрачни” и „непрозрачни” в дъното на прозрачността изнендващо се оказват Несебър и Созопол. Двете общини сключиха в първата десетдневка на август договори с МОСВ за европейско финансиране за изграждане на пречиствателни станции. Несебър ще стои пречиствателна сатнция за 77,4 млн. лв. , а Несебър за 98 млн. лв. Парите са осигурени по Оперативна програма „Околна среда”.
Сред най-прозрачните общини също така изненадващо се нареждат Гърмен и Долна Митрополия. Общо 76% от процедурите у нас са опорочени, показва още анализът на Института. Според Бакърджиев, ако общините не си оправят правилата на възлагане, провеждане и контрол на поръчките на практика цалата Кохезионна политика на страната ще бъде застрашена.
За опасността от спиране на парите от страна на ЕК предупреди и министърът по еврофондовете Томислав Дончев във вторник. Той заяви, че комисията ще проведе нов натиск срещу държавите членки за провеждане на реформи. Ако те не отговарят на условията към средата на новия програмен период, който се пада през 2016 г., може да загубят достъп до междинните плащания. За следващия програмен период Европа поставя предварителни условия към всички държави членки за постигането на 11 приоритетни цели - в областта на иновациите, конкурентоспособността на малките и средните предприятия, опазване на околната среда, заетост, учене през целия живот и др. За всяка от тях са посочени конкретни мерки, които трябва да бъдат изпълнени най-късно до декември 2016 г. Към предварителните условия по 11 приоритетни цели Европейската комисия поставя и четири допълнителни условия, неспазването на които може да доведе до пълно спиране на средствата. Най-важното от тях е гарантиране на честни и прозрачни обществени поръчки. Другите три са: спазването на правилата за държавна помощ, ефективното прилагане на изискванията за оценка на въздействието върху околната среда и разработването на работещи статистически показатели за отчитане на резултатите от отпуснатото европейско финансиране. „Не се учудвам, че нашия доклад се очаква с интерес, защото той ще даде отговори на въпросите, свързани с обществените поръчки у нас”, коментира Петър Бакърджиев. Според него България и Румъния са с най-много нарушения в ЕС по отношение на възлагане, провеждане и контрол на обществените поръчки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg