EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЗОП – порочен и непрозрачен завинаги?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЗОП – порочен и непрозрачен завинаги?

mail14:16 | 27.08.2012прегледи 3277 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Българската стопанска камара (БСК) ще разгледа отново закона за обществените поръчки (ЗОП) и най-вероятно ще направи предложения за промени в него, заяви зам. шефът на БСК Камен Колев. Основният проблем при поръчките, по наблюдение на камарата, са промените в глава 8, които дават право на общините да възлагат т. нар. малки поръчки до 66 хиляди лева без обявен търг. Вместо кметовете да обявяват процедури по обществени поръчки, те чрез публични покани, избират кой да е извършителят. Проблемът става все по-сериозен, защото се забелязва липсва на всякаква прозрачност. Според Камен Колев именно тази промяна, която бе наложена през март 2012 г. е стъпка в обратна посока. „Върви се към непрозрачност“, категоричен е той.

Проблемът с непрозрачния начин на възлагане на обществени поръчки става международен, сигнализира шефът на Управителния съвет на Института за правни анализи и изследвания Петър Бакърджиев. В становище на Бакърджиев, публикувано на портала за обществени поръчки се казва, че именно осма глава от закона (която се занимава с публичните покани) трябва да бъде спешно променена и да бъде съобразена с европейските правила на прозрачност и равнопоставеност.
Опорочени процедури
Институтът, който работи по изследване „Криза в системите за възлагане, изпълнение и контрол на обществени поръчки“, което ще бъде представено в края на септември пред Европейската комисия, е установил, че две трети от обществените поръчки през тази година у нас са опорочени.
Проблемът е на две нива – липса на капацитет на чиновниците, които изготвят правилата за обществени поръчки и възползване от пропуските в закона, за да се дават поръчките на определени фирми. От Института признават, че не са изследвали връзката опорочени процедури – корупция, но тя е един от възможните мотиви за масовите нарушения. Според Бакърджиев, а и според БСК, подобна „система от нарушения“ може да доведе до там, че общините да връщат европейско финансиране след като бъдат одитирани от експерти на ЕК. За този проблем вече сигнализираха от Националното сдружение на общините в България. Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев съобщи, че през 2011 г. финансови корекции заради пропуски в обществените поръчки са наложени на близо 140 проекти на български общини, финансирани от еврофондовете за миналата година. С наближаване на края на програмния период, който изтича в края на 2013 г. проверките ще се засилят и може да се окаже, че общините ще трябва да възстановяват суми, които ще блокират всичките им останали дейност.
Според Петър Бакърджиев не е възможно държавата да поеме санкциите защото това би означавало да се създаде примерно фонд, който да плаща глобите на гражданите за това, че са нередовни.
За размера на явлението „опорочени процедури“ говори и отчетът на Агенцията за държавна финансова инспекции, който беше представен през май т. г. В него е записано, че органът е осъществил 434 финансови инспекции. Констатирани са 2 458 нарушения при 821 процедури за обществени поръчки на стойност 1,1 млрд лв., което представлява 60% от общо проверените през годината 1 368 обществени поръчки на стойност 1,5 млрд лева. Установени са и 358 случая на обща стойност над 228 млн. лв., при които не са проведени съответните процедури за обществени поръчки при наличие на основанията за това. Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки.
Най-много непроведени процедури са установени в общини (167 случая) и в търговски дружества с държавно участие в капитала (72 случая). За нарушенията при обществени поръчки са съставени 2 163 акта за установяване на административни нарушения срещу 765 лица, като за случаите на непровеждане на съответните процедури за обществени поръчки са уведомени органите на Прокуратурата. Констатираните виновно причинени вреди са на стойност 6.6 млн. лева. За вреди в размер на 2,1 млн. лв. са съставени 44 акта за начет срещу 99 длъжностни лица, а за останалите са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред. През 2011 г. са издадени 1 934 наказателни постановления по образувани административно наказателни производства, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 2,4 млн лева. По компетентност на Прокуратурата са изпратени 123 доклада от финансови инспекции.
На фона на тази тревожна статистика БОРКОР – комисията, която обяви, че ще занимава с превантивна дейност на корупционните практики в областта на обществените поръчки, обяви, че ще е готова с предложенията си през декември. Тогава ще бъде направен анализа на закона и ще покаже кои са слабите му места.

 


Тагове: ЗОП, глава №8
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg