EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общи хранилища на газ в ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общи хранилища на газ в ЕС?

mail08:40 | 28.02.2022прегледи 712 коментарикоментари 0


Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че в ЕС трябва да бъдат създадени транснационални съоръжения за съхранение на газ, за да увеличат запасите и да се засили енергийната сигурност на блока, предаде ДПА.

Драги каза пред италианския парламент, че Рим ще настоява пред Брюксел за организирането на подобни съвместни операции по съхраняване, за да бъде ЕС по-добре подготвен при бъдещи извънредни ситуации.

Надяваме се тази криза най-накрая да доведе до положителни действия по този въпрос, отбеляза Драги.

Той информира парламента, че Италия е изкарала зимния сезон относително добре в сравнение с други европейски страни. Съоръженията за съхранение на газ са били пълни на 90 на сто през октомври.

Впоследствие те са са били използвани усилено, така че през февруари са достигнали равнището, което обикновено се достига през март. Температурите ще се повишат, отбеляза Драги, заявявайки, че е уверен, че ще има достатъчно доставки. 

Премиерът разкритикува зависимостта на Италия от вноса на руски газ през последните години, тъй като страната си осигурява 45 на сто от газа оттам, а италианското вътрешно производство е намаляло. Рим е готов да предприеме допълнителни мерки, за да защити потребителите и бизнеса от покачващите се цени на енергията след руската инвазия в Украйна, подчерта той.

Събитията от последните дни свидетелстват, че не е разумно да не диверсифицираме повече източниците на енергия и доставките през идните години, заяви Драги пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Италия планира да увеличи вноса на втечнен природен газ от САЩ, съобщи още Драги, изразявайки благодарността си към президента на САЩ Джо Байдън за улесняването на този процес.

Рим ще се опита да увеличи вноса на газ и от Азербайджан, Алжир, Тунис и Либия.

Италианската енергийна компания "Ени“ (Eni) обяви миналата седмица, че все още разполага с резерви от природен газ  в Италия и се подготвя да увеличи производството, ако това е необходимо.

Драги предупреди също, че може да се наложи отново да бъдат отворени въглищните централи, за да се осигурят енергийни доставки в краткосрочен и средносрочен план.

Миналата седмица правителството одобри мерки на стойност около 6 милиарда евро (6,8 милиарда долара), за да подпомогне засегнатите от по-високите сметки за енергия потребители и компании. Тези средства са част от пакета от 8 милиарда евро за подкрепа на икономиката, припомня Ройтерс.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg