EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обсъждане на Закон за управление на еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъждане на Закон за управление на еврофондовете

mail11:00 | 18.06.2015прегледи 3680 коментарикоментари 0


Законопроект на Закон за управление на еврофондовете бе публикуван в Портала за обществени консултации, като правителството планира той да бъде внесен в НС в средата на юли.
Законопроектът предвижда за първи път да се въведе възможност за обжалване на административните актове, които се издават от Управляващ орган на всяка от Оперативните програми. През първия програмен период това не бе възможно. Обжалване на решения на УО на ОП имаше, но само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс, което водеше до сериозно забавяне на разглеждането на отделните жалби и до необходимостта от авансово заплащане на сериозна съдебна такса. Новото предложение обаче не среща подкрепа от страна на администрацията, която управлява европейските средства. Опасенията са, че въвеждането на правото на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс може да доведе до множество жалби, особено при налагането на финансови корекции от страна на държавните власти спрямо бенефициентите.
"Законопроектът урежда обществените отношения, свързани с различните дейности по координация, изпълнение, мониторинг и контрол на средствата, предоставени от Европейския съюз на България в режим на споделено управление. Предлаганият законопроект цели да гарантира по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от ЕС като част от финансовата система на страната. Осигурява се засилена координация на ниво управление и на всички нива на контрол. Чрез кодификацията на нормативната уредба се установяват унифицирани и опростени процедури на основа на ясно разписани срокове и правила с ефект намаляване на административната тежест. Предвиждат се механизми насочени към ефективна съдебна защита за бенефициентите", гласят част от мотивите, представени от вицепремиера Дончев.
Срокът за изпращане на становища по законопроекта е 30 юни. Законопроектът вече е бил подложен на професионални обсъждания от почти всички заинтересовани страни. Идеята на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев за специален закон за средствата, които България получава от Европейския съюз, възникна в края на първия мандат на ГЕРБ, но едва сега е на път да се реализира.
Бъдещият Закон за еврофондовете ще замени голяма част от настоящата нормативна база, на която се основава управлението на европейските пари у нас. В момента това става с постановления на Министерския съвет. Общият им брой е 30, като почти всеки месец правителството разглежда изменения на някое от постановленията.
Разглеждането на Закона за еврофондовете от парламента вероятно ще стартира през есенната сесия на Народното събрания.
/източник:БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg