EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НС одобри досиета за извършвани сделки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри досиета за извършвани сделки

mail15:10 | 02.08.2019прегледи 580 коментарикоментари 0


Парламентът въведе правила в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ за изготвяне на документацията за трансферно ценообразуване. Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха приети и на второ четене.

Първата година, за която ще се изготвя документация за трансферно ценообразуване по този ред, е 2020 г. Местно досие следва да изготвя всяко данъчно задължено лице, осъществяващо сделки над определен праг между свързани лица. Тази документация ще се изготвя до 31 март на годината, следваща годината, за която се отнася.

Данъчно задължените лица ще изготвят местно досие за извършваните от тях контролирани сделки, когато за съответната година стойността на сделката, без данъка върху добавената стойност и акцизите, превишава 400 000 лева при сделки с предмет продажба на стоки, а за всички останали сделки - 200 000 лева. Местно досие ще се изготвя и когато размерът на получен, съответно предоставен заем, надвишава 1 000 000 лева или размерът на начислените лихви и другите свързани със заема приходи или разходи превишава 50 000 лева. Праговете ще се изчисляват отделно за всяка контролирана сделка.

Лице, което не изготви местно досие, ще се наказва с имуществена санкция в размер до 0,5 на сто от общата стойност на сделките, за които е трябвало да бъде изготвена документацията.

С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на Директива (ЕС) 2017/1852 относно механизми за разрешаване на спорове във връзка с данъчното облагане в Европейския съюз. Основна цел на промените е подобряване на съществуващите механизми за разрешаване на спорове, възникнали между държавите - членки, във връзка с тълкуването и прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане и Конвенция 90/43 6/ЕИО за премахване на двойното данъчно облагане във връзка с корекцията на печалби на свързани предприятия (Арбитражната конвенция на Съюза).

 

източник: 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg