EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС задължи МФ да покрие дефицита на ФСЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС задължи МФ да покрие дефицита на ФСЕС

mail18:55 | 21.03.2024прегледи 328 коментарикоментари 0


НС прие решение, с което да се възложи на финансовия министър да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит от един млрд. лв във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ в срок до 31 март. Предложението за фиксиране на сумата беше от Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) и то беше подкрепено от 159 народни представители, 51 гласуваха „против“ и трима се въздържаха. 

В мотивите към доклада е записано, че с писмо от 28 февруари т.г., председателят на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно Закона за енергетиката. Това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества, пише още в текстовете.

Йордан Тодоров „Възраждане“ смята, че министърът на финансите в оставка Асен Василев е източил парите от българската енергетика. За последните години са били източени 4 млрд. лв., добави той.

Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната - Демократична България") каза, че не е съгласен, че са източили енергетиката. Този бизнес, който трябваше на плаща 800 лв. мегаватчас, но в крайна сметка не го направи, именно заради усилията и на държавата, със средства на данъкоплатците и на самите печалби от енергийните дружества от свръхпечалбите, които те реализираха, тези средства се върнаха обратно в бизнеса, така че те да могат да плащат по 200-250 лв. за мегаватчас, уточни Арабаджиев.

Ако тези пари не бъдат възстановени от финансово министерство, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде принудена да повиши сметките на битовите потребители и бизнеса, каза Павела Митова от „Има такъв народ“ (ИТН). По думите ѝ това ще рефлектира върху качеството на живота на гражданите. 

Искрен Митев „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) поясни, че дефицитът на държавата е бил 2,2%. Парите, които са взети от този фонд, са 0,5 % от дефицита. Дори да не бяха взети тези пари, дефицитът щеше да е 2,7 %. 

Реформата за началото на либерализацията на енергийния пазар не е наложителна и тя ще доведе до хаос, смята Драгомир Стойнев „БСП за България“. Той каза, че от 1 юли, когато реформата влезе в сила, Националната електрическа компания (НЕК) няма да е обществен доставчик. Няма как да се прави микса с въглищните централи, поясни Стойнев. Според него тази реформа трябва да се отложи с още една година, за да се изготви хубав модел. Той допълни, че в момента фондът няма средства, за да изплати премиите на производителите.

За да стигнем до либерализирания пазар причината е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), приет и вкаран в Брюксел по настояване на българското правителство, каза Цончо Ганев „Възраждане“. Той обясни, че този ПВУ ликвидира българската енергетика и тецове. По думите му Асен Василев и неговите коалиционни партньори Бойко Борисов и Делян Пеевски са предложили фондът да бъде изпразнен при гласуването на бюджета през декември 2023 г. Искахме ПВУ да не бъде прилаган в България, защото той е всичко друго, но не и полезен за страната, допълни Ганев.

Сега е моментът да върнем този своеобразен заем, който енергийният сектор даде, за да поддържаме илюзията, че имаме успешна бюджетна политика, каза Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС). По думите му реалният дефицит е много повече от 3%. Той беше трансформиран в дефицит на развитие, беше прехвърлен на секторите образование, наука, култура и здравеопазване, посочи депутатът. Според него във всички тези сектори има заложени скрити дефицити и ще пестим от тях "в името на това да поддържаме илюзията, че последните три години сме имали добра фискална политика". Част от цената на тази бюджетна политика, която се провеждаше, е 30 млрд. лв., допълни Вълчев. 

Ако извадите инвестициите, които държавата прави, ще видите, че ние дори сме на плюс, каза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). Той акцентира, че социалните разходи са изцяло включени в данъците и таксите, които събира държавата, по думите му дори остава още за инвестиции. Допълнително теглим средства, така че да можем най-накрая, да имаме държава с добра инфраструктура, добави Арабаджиев. 

Фондът не зависи от бюджета. Той зависи от ценови решения на КЕВР, заяви Радослав Рибарски (ПП-ДБ). По думите му тези ценови решения определят приходната и разходната част на този фонд. Във фонда се предвидени над 1,1 млрд. лв. за топлофикационни дружества, за НЕК са предвидени 850 млн. лв, допълни Рибарски. Той уточни, че цената, на която "Топлофикация София" продава своята електроенергия, е 995 лв. на мегаватчас, а компенсацията, която получава за всеки мегаватчас, е 715 лв. Няма как този фонд да оцелее с такива цени като купува енергия за 995 лв. мегаватчас, посочи депутатът. По думите му в топлофикацията получават своите премии, докато общественият доставчик НЕК, който изкупва енергията за бита, не получава своите средства и това отваря допълнителен проблем в българската енергетика. 

От ДПС призоваха това решение да бъде подкрепено. 

„Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за цената на ток за домакинствата с една година – вместо от 1 юли тази година да влезе в сила от 1 юли 2025 г. Всички прогнози, които правят експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване цената на тока до 20 %. Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар в цените – и бедни, и работещи бедни, и пенсионери“.
Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

По думите й в енергетиката е пълен хаос, фондът, който трябва да компенсира увеличението на цената е изпразнен и ако веднага и сега либерализацията влезе в сила, това крие огромни рискове. „Включително за икономиката, включително и за еврозоната. Защото увеличението с 10 % на цената по прогнози на експерти води до повишаване и на инфлацията с 1 %. А това ще се отрази изобщо на целия план за развитието на България“, заяви Корнелия Нинова.

БСП внася закона и ще настоява много бързо да се гледа в зала, категорична бе лидерът на българските социалисти.

Нинова добави, че в БСП знаят какви аргументите ще се дадат от другата страна това да не се случи: че това е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и би попречило на усвояване на средствата от плана. Но обърна внимание на факта, че в Плана в директивата, която регламентира тези отношения - няма дата и година, в която трябва да се приеме.

„Там е казано, че трябва да започнем процеса по либерализация, но не е фиксирано кога това да се случи. Всяка държава трябва да прецени кога да го направи. Ние смятаме, че в момента това би било огромен риск – за нарастване на неравенствата, за бедните хора, за работещите и за икономиката, включително. Затова ще искаме много бързо да се гледа в зала този закон“, заключи лидерът на БСП.

Народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев припомни: „Когато се представяха тези промени в Закона за енергетиката, БСП бяхме категорично против. Категорично против, защото това правителство е некомпетентно да направи подобна реформа и хаосът в момента е пълен“.

Стойнев бе категоричен, че БСП отказва хората да страдат заради тази некомпетентност на управляващите. „Самите ЕРП-та заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената за домакинствата. Фондът за сигурност на енергийната система, за съжаление, е изпразнен, пак заради некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите. И сега обикновените граждани трябва да заплатят това увеличение на цените, защото няма кой да ги поеме - отново ще кажа, заради некадърността на управляващите“, заяви народният представител от БСП.

„Този политически хаос, който за съжаление, се задава, ще бъде понесен от българските домакинства. Затова ние от БСП предлагаме докато няма ясен механизъм, докато не стане ясно как крайната цена за битовите потребители ще бъде компенсирана – да не се прибягва към тази прословута реформа“, заяви Драгомир Стойнев.

По думите на социалиста реформата е била направена единствено за да се усвоят средства от ПВУ. „Тази реформа не е за доброто на българските граждани – не е домакинствата да имат по-евтина ел.енергия, а единствено и само да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджета, а пък домакинствата да патят цената. Ние от БСП сме категорично против. Самият факт, че никой не знае как ще изглежда фактурата, която всеки един ще получи, каква част ще плати държавата, каква – битовите потребители, показва ясно, че никой в момента не работи. Ние сме категорично против хората да понесат увеличението на цената заради некадърността на това управление“, заяви Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че БСП има ясна позиция в предизборната си платформа за Европейския парламент – трябва да има преразглеждане на Зелената сделка. „Защото, по един нечестен начин българските производители плащат скъпи емисии, при положение, че ние сме намалили спрямо 90-та година нашите емисии приблизително с около 43 % . Не може в Европа едни държави да страдат повече, за това че други не са изпълнили своите ангажименти. Зелената сделка трябва да бъде цялостно преразгледана“, заключи Стойнев./източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037