EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови частни банки в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови частни банки в Китай

mail15:11 | 28.06.2016прегледи 616 коментарикоментари 0


Дванадесет частни банки са допуснати до участие в демонстрационната фаза на правителствен проект, преди да бъде дадено официално разрешение за дейността им, обявиха от Китайската банкова регулаторна комисия (КБРК) миналата сряда.

От комисията вече са готови и с детайлните правила, които уточняват принципите, политиките, стандартите и процедурите за даването на лиценз на частни банки. Пазарната ниша за тези институции включва интернет финансите и финансите, свързани с веригата за доставки, в зависимост от бизнеса, който развиват големите им акционери и подкрепата на местните власти. Тяхна цел ще бъдат главно микро- и малкия бизнес.

Към момента КБРК е дала лиценз на пет частни банки. Към 31 март общият брой на активите им е бил 95,94 млрд. юана (15 млрд. долара) – с 21% повече от началото на годината. Техният баланс на кредитите се е увеличил с 51% до 35,65 млрд. юана, а балансът на депозитите им е нараснал с 11,6% до 22,25 млрд. юана за същия период, сочат данни на комисията.

„Тези банки продължават да се развиват и подобряват от гледна точка на корпоративното управление, вътрешния контрол и управлението на рисковете", заяви Циу Сяоциу, зам.-директор на отдела за надзор на градските търговски банки към КБРК.

Китайското правителство подкрепя активно навлизането на частни капитали в банковия сектор чрез редица инициативи, като например тази за установяването на малки и средни по размер банкови институции. В края на март частният капитал е взел 46% от акциите в търговски банки, което представлява почти десетпроцентно увеличение в сравнение с 2011 г.

В градските търговски банки делът на частния капитал надвишава 50% и е близо 90% в селските кооперативни финансови институции. Някои градски търговски банки са изцяло собственост на частни компании. Броят на небанковите финансови институции, с изключение на тръстовете, в които частният капитал притежава контролните пакети или има поне 78-процентно участие, е 25% от общия.

Показателен пример за участието на частен капитал в банковия сектор е този с производителя на хитовите смартфони „Сяоми". Компанията неотдавна влезе в преговори с други инвеститори за създаването на частна банка в провинция Съчуан. Решението на „Сяоми" е последния й опит да диверсифицира бизнеса си, тъй като в последната година компанията страда от спад в продажбите и засилена конкуренция от страната на съперници като „Хуауей".

В началото на седмицата от „Сяоми" обявиха, че дъщерната й фирма „Съчуан Инми Текнолъджи" и други инвеститори са получили одобрение от КБРК за създаването на Банка „Надежда" (Sichuan Hope Bank). Новата банка, с регистриран капитал от 3 млрд. юана (455 млн. долара) ще се фокусира върху услуги за индивидуални клиенти, малки и средни компании, както и тези в земеделския сектор.

„Съчуан Инми" планира да налее 885 млн. юана в новата банка, където ще притежава 29,5% от акциите. Другите инвеститори включват Групата „Нова надежда" – най-големият китайски производител на храни за животни, който ще има 30-процентен дял в новата финансова институция.

Разчитайки на сериозното присъствие на „Нова надежда" в земеделския сектор и близо 200-те милиона потребители на „Сяоми", банката ще предлага по-добри финансови услуги, се казва в прессъобщение на компанията.

С насищането на пазара на смартфони в Китай, „Сяоми" губи предимства пред „Хуауей" и дори по-нови компании като „Оппо Електроникс" и „Виво Мобайл Комюникейшън Текнолъджи". За да съдейства за дългосрочния ръст, технологичната компания, която навърши 6 години, съсредоточава усилията си в изграждането на екосистема, в която интернет финансовите услуги ще играят ключова роля за свързването на партньори и запазването на потребители.

В момента „Сяоми" вече предлага финансова услуга по интернет, а скоро ще бъде пусната в действие и мобилна услуга за разплащане.

Други големи играчи в мрежата като „Алибаба" и „Тенсент" също градят присъствието си в сектора на интернет финансите, който все повече китайски технологични компании виждат като ключова търговска инфраструктура.

Ли Чао, анализатор в пекинската компания за маркетингови проучвания iResearch казва, че в сравнение с „Алибаба" и „Тенсент", „Сяоми" е все още нов във финансовите услуги и му липсват умения. „Сяоми" обаче може да инсталира предварително приложения за интернет финанси и партньорството с „Нова надежда" също й дава сериозни финансови мускули, предвид факта, че председателят на тази група Лиу Юнхао е един от първите инвеститори в „Миншън" – най-голямата частна банка в Китай", казва Ли Чао./Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg