EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови назначения & оставки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови назначения & оставки

mail07:09 | 13.11.2014прегледи 2359 коментарикоментари 0


Правителството освободи Емил Колев като председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и определи за длъжността Станимир Пеев. Станимир Пеев е ръководил агенцията в периода от август 2009 г. до май 2013 г. Преди това е бил кмет на Район „Панчарево“ в Столична община. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.
 

Правителството определи директорът на дирекция „Данъчна политика” в Министерството на финансите Людмила Петкова за член на Съвета на Международната инвестиционна банка и за ръководител на българската делегация в Съвета на банката за 102-ото заседание на Съвета на МИБ. България ще бъде домакин на заседанието, което ще се проведе на 20 и 21 ноември в София. В рамките на срещата ще се състоят заседания на Експертния комитет, на Съвета на ръководителите на делегациите на страните-членки и бизнес-форум. В тази връзка Министерският съвет одобри и позиции на българската делегация в Съвета на МИБ относно възобновяването на членството на Унгария в банката и откриването на регионален филиал на МИБ в Словашката република. На предстоящото заседание се очаква страните-членки да обсъдят дейността и изпълнението на бюджета на банката за 2014 г., проекта на бюджет за следващата година и други актуални теми от дневния ред, свързани с развитието и реформирането на международната финансова институция.

Парламентът прекрати предсрочно мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Николай Попов, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Подадената от Попов оставка беше приета с 97 гласа "за", 17 "против" и 23 въздържали се.
Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов коментира, че явно Николай Попов най-накрая е узрял за решението да се оттегли. Той повдигна въпроса кой е предложил Попов и чии интереси е защитавал в КФН. По думите му това може да е част от открехване на завесата на задкулисието. В случая явно председателят на КФН е надделял и така ще се гарантира една
малко по-спокойна и нормална работа в комисията, добави Чобанов.
Георги Кадиев от "БСП лява България" изрази съмнения, че върху Николай Попов е бил оказан натиск. Смятам Попов за изключително качествен човек и съжалявам, че си е подал оставката, защото българската администрация не може да губи такива хора просто така, коментира той. Кадиев призова да не се приемат оставки, докато не се разбере какво се случва в КФН. Предложението му за отлагане на точката обаче беше отхвърлено. Защо втори заместник-председател си тръгва, уж по лични причини, само 6 месеца преди изтичането на мандата, попита Кадиев. КФН не работи, коментира той и постави въпроса защо още не е отнет лицензът на КТБ на инвестиционен посредник. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че нямат абсолютно никакво отношение към оставката на Попов, който сам трябвало да отговори имало ли е натиск или не.

Владимир Савов ще изпълнява функциите на заместник-председател на Комисията за финансов надзор /КФН/, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", съобщават от комисията.
По предложение на председателя Стоян Мавродиев, КФН на свое заседание днес е избрала Владимир Савов за заместник, който да изпълнява правомощията на подалия оставка заместник-председател,
ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", Николай Попов.
Владимир Савов е член на комисията, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на
инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. Избран е за член на КФН с решение на Народното събрание от 24 януари 2014 г. с 6 годишен мандат.
Владимир Савов притежава магистърска степен по бизнесадминистрация от London Business School, магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и има дългогодишен професионален опит в сферата на банковото дело и капиталовите пазари, натрупан в различни международни финансови институции - "Уникредит Булбанк", The Bank of New York, Brunswick UBS, банка Уралсиб Капитал, инвестиционната банка Credit Suisse и финансова корпорация "Откритие".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg