EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова кампания за саниране на домове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова кампания за саниране на домове

mail17:30 | 13.09.2013прегледи 765 коментарикоментари 0


Във Варна бе открита информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Проектът е с продължителност три години до 2015 г.

„Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. За 3 години с над 50 млн. лв. ще се подобри не само сградният фонд на около 200 блока, но ще се даде възможност на бизнеса да участва пряко в техния ремонт.”, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

„С този проект целим чрез мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради да постигнем минимално изискуемия енергиен клас на сградите. Така ще намалим енергопотреблението на домакинствата и ще реализираме икономия на разходите”, разясни Терзиева.

„Ползите от проекта обаче не се ограничават до тук, тъй като не е без значение и средата, която обитаваме, а обновените по проекта сгради ще придобият изцяло нов и модерен облик, ще бъдат обновени и входовете на сградите. Резултатите, които очакваме са: 6 100 обновени жилища; 13 500 облагодетелствани жители и намаляване на разходите за енергия с 40-60%.”, допълни тя.

Министърът призова собствениците, които проявяват интерес към проекта, да не чакат последния момент, а да подадат заявления за участие своевременно, защото подготвителните, организационните дейности отнемат немалко време.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност ще бъдат на 100% платени от ОП „Регионално развитие”.

Информационните дни ще продължат до 23 октомври 2013 г. в общо 36 града. Във Варна те ще бъдат до 16 септември 2013 г.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg