EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова вълна имотни сделки в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова вълна имотни сделки в България

mail13:30 | 26.01.2011прегледи 793 коментарикоментари 0


Очакваното подобряване на макро- и микроикономическите показатели на България през втората половина на 2011 г. ще доведе и до увеличаване броя на сделките с недвижими имоти във всички пазарни сегменти, според новите доклади на международната консултантска компания Colliers International. Анализите включват данни за представянето на четирите основни сектора – търговски, офис, жилищни и индустриални площи, през втората половина на 2010 г. и очертават тенденциите за развитието на пазара през следващите месеци.
„Очаквам 2011 г. да започне също така предизвикателно както премина 2010 г.. През втората половина на годината прогнозирам да бъде поставено началото на нова вълна на растеж в повечето сегменти”, коментира Атанас С. Гаров, изпълнителен директор на Colliers International. "Оптимист съм, че през 2011 г. ще успеем да привлечем нови инвеститори и наематели, които ще внесат ликвидност на пазара и ще са определящи за развитието му в средносрочен план”, допълни той.
Според доклада на Colliers International, с откриването на четири нови мола във Варна, Стара Загора и Русе през второто полугодие на 2010 г., модерните търговски площи в България са достигнали 560,000 кв.м., което се равнява на 74 кв.м. на всеки 1000 души от населението. Това е и най-големият ръст в този сегмент на годишна база досега. През 2011 г. се очаква откриването на два нови мола - в Пловдив и Русе, докато в София акцентът ще падне върху развитието на опериращите към момента проекти. Главните търговски улици също ще започнат да възвръщат привлекателните си позиции. Биг бокс форматът ще продължи да има значително влияние върху пазара на търговски площи в София, като и през новата година най-активни ще бъдат дискаунт веригите.
Големите международни компании се придържат към плановете си за експанзия, докато местните и по-малки търговски оператори са по-предпазливи и се фокусират основно върху оптимизация на разходите. Бъдещето търсене ще идва основно от три сегмента - „soft cash & carry”, по-малък и удобен формат магазини и модни оператори от по-ниския ценови сегмент.
Предлагането на нови офис площи в София също достигна нова връхна точка в началото на 2011 г. Пазарът нарасна със 150,000 кв.м., предимно офиси от клас А, като такъв се очаква да бъде и приблизителният ръст за периода януари-юни. Нарастването на усвоените площи през втората половина на 2010 г. се дължи основно на установени на пазара компании от аутсорсинг индустрията и фармацевтичния сектор. Очакваме раздвижването на пазара за наеми да продължи, тъй като голяма част от договорите за наем изтичат през 2011 г. Това раздвижване ще бъде подсилвано и от подобряването на икономиката, привлекателните наемни условия, както и все по-позитивните нагласи на бизнеса. Според Colliers International, по-голямата част от търсенето през втората половина на 2010 г. бе породено именно от разширяване или преместване на фирми, които се възползваха от привлекателните наемни нива за висококачествени офиси на комуникативни локации – тенденция, която ще се запази и през 2011 г.

Второто полугодие на 2010 г. премина с умерен ръст на предлагането на индустриални и логистични площи за отдаване под наем в София. Все повече компании се фокусират върху основния си бизнес и се възползват от услугите на логистични оператори – тенденция, която ще се запази и през 2011 г. Големите международни хранителни вериги са основни играчи на пазара, като те предпочитат изграждането на собствена логистична база. Ключов район остава зоната около Елин Пелин заради близостта си до двете магистрали в България.
Позитивни са и очакванията за жилищния пазар. С постепенното подобряване на икономическите показатели в България, търсенето на жилища от средно-високия и висок клас в София ще продължи да нараства и през първата половина на 2011 г. От своя страна обаче, пазарът отчита свиване на новото предлагане на този тип проекти, а с нарастващия обем на сделките се появява риск от недостиг на имоти в този сегмент. Привлекателни проекти за купувачите са и новите комплекси от затворен тип.

Според Colliers International, цените на жилищата от средно-висок и висок клас вече са достигнали най-ниските си стойности и предстои тяхното стабилизиране. Също така се очаква някои инвеститори да се възползват от разминаването между търсенето и предлагането на качествени имоти и да коригират цените спрямо новите пазарни условия.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg