EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов статут на "Южен поток"? МС не знае.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов статут на "Южен поток"? МС не знае.

mail14:05 | 03.09.2014прегледи 1247 коментарикоментари 0


обновена/

Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода "Южен поток" като добивен.Това съобщи от София ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер."Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС", обясни източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България.

Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на "добивни" и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система.Австрийската компания OMV, която е партньор на "Газпром" по проекта "Южен поток" на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от OMV газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта "Южен поток" чрез преотстъпване на права.

Гюнтер Йотингер не посочи срокове за нова сеща по "Южен поток" на последната си среща с Александър Новак. "Този проект може да помогне на Европа едва след 4-5 лет и той няма да реши текущите проблеми", каза еврочиновникът.

Промени в статута на строежа на газопровода "Южен поток"няма, каза пред журналисти в МС министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
Няма нови договори, преговори и плащания по този проект, заяви Екатерина Захариева - заместник министър-председател в служебния кабинет. Съобщенията на ИТАР-ТАСС за промяна на този статут са за разговори, водени с предишното правителство в опит да се избегне европейското законодателство, посочи министър Щонов.
Позицията ни е да водим диалог с ЕК за газопровода и спазването на европейското законодателство - едва след това могат да се приемат определени изключения, каза той.  Баржата, акостирала в Бургас, ще се занимава с монтиране на тръби от "Южен поток" в Черно море, а не на наша територия, добави Щонов. Той обеща да предостави на журналистите възможно най-много информация за проекта, без да се нарушават търговските тайни на страните по договора.

Баржата от Ротердам пристигна в пристанище "Бургас изток - 2". На него ще се заваряват 12-метрови тръби за морската част на газопровода "Южен поток". Това съобщиха от "БМФ порт Бургас" ЕАД. Тръбополагащият кораб ще остане в Бургас до приключване на дейностите по морската част на газопровода, вероятно през октомври.

Баржата "Касторо Сей"  ще бъде използвана за по-нататъшна подготовка на строителството - заварка на тръбите в модули по 4, които ще бъдат положени в плитководния участък в руския сектор на морския газопровод.
Според договорите, подписани в началото на тази година, пристанищата в Бургас и Варна имат бизнес възможност да предоставят складова площ за тръбите, които ще се използват във всички етапи на проекта. От компанията"Южен поток транспорт" подчертават, че се придържат към европейското и националното законодателство и ще започнат строителни дейности само след получаването на съответните разрешителни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg