EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нов метод за отчитане на парното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов метод за отчитане на парното

mail14:15 | 29.10.2012прегледи 2051 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Нов метод за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия в топлофикационния сектор обсъждат в Асоциацията на топлофикационните дружества. Методът беше представен по време на конференция за бъдещето на топлофикационния сектор в България, организирана от Асоциацията съвместно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризмът. С него ще може да се осигурява по-голяма прозрачност и възможност потребителя топлофикациите и ДКЕВР да следят какво се случва с цените в зависимост от цената на газа и инфлацията. Какви са другите предимствата на метода, за колко време и на каква цена може да се въведе пред EconomyNews.bg коментира Тодор Николов, изпълнителен директор на Далкия Варна. Компанията е дъщерна на Veolia Environnement и Electricité de France (EDF).

Г-н Николов разкажете повече за новия метод за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия в топлофикационния сектор ?

Новият метод включва запазване на принципите на регулиране, но се въвежда и нов, при който всяко едно дружество ще може да избере риска, който ще поеме. Рамката на новия метод се базира на това, дружеството да избере регулаторен период между 3 и 5 години. Период, в който първоначалните референтни цени на топлинната и на електрическата енергия да бъдат ясно определени, в зависимост от технологията, вида гориво и референтните цени за съответната група производител. После тези цени, както в момента е направен механизма за ВЕИ-тата, ще бъдат компенсирани и индексирани за всеки ценови период оттук нататък. По този начин и потребителите и топлофикациите ще могат да знаят накъде отиват техните цени, нагоре или надолу в зависимост от цената на газа, инфлацията и т.н. Смисълът е да има една абсолютна прозрачност. Трудното е да се определят в началото референтните цени. Това в Европа се прави на базата или на BenchMark, или на базата на разходно-ориентирани методи и след като веднъж цените се определят нататък тези цени се променят по формули, които са разбираеми за клиента, за политиците, за регулатора и за дружествата. Тоест ако има нарастване на газа с 10% това ще доведе примерно, според формулата, до нарастване на топлинната енергия с 5%. Не се търси дали дружеството е похарчило 100 000 лв. повече за ремонти или 100 000 повече за персонал и т.н. Не се влиза в детайлите на регулиране на разходите, а те се базират на една референтна стойност, ясно и прозрачно определена в началото на периода и оттам нататък само те се индексират. В момента подобен механизъм действа за цените на част от ВЕИ-тата. Цената се знае, че е такава за някакъв период от време и се индексира само по инфлация и гориво.

Какви са предимствата на новия механизъм ?

Основните предимства са, че дружествата и клиентите абсолютно ясно могат да виждат в бъдеще какво би се случило с техните цени утре, след три месеца или след една година. Тоест шокът от това вашата цена да бъде променена драстично поради някакви други неясни, необосновани и нерегулирани за клиента разходи се елиминира. Така цената ще зависи от прозрачни фактори, от неща, които всички ние в обществото следим – било цена на газ, било инфлация.

Колко време ще отнеме въвеждането на новият метод ?

При една добра и ясна политическа воля от 1 юли следващата година това може да е факт, т.е. новият метод може да бъде реализиран. Защото това касае следващия регулаторен период, за който цените се определят през април-юни и влизат в сила от 1 юли. Предлагаме точно този метод, защото в много централни eвропейски държави това вече работи – Словакия, Чехия, Полша. Ако има чуваемост сред експерти и политици и у нас ще се случи.

А колко ще струва въвеждането ?

Няма да струва абсолютно нищо като въвеждане. Няма нужда от разходи. Има нужда от споделяне на опит, от написване на правилните текстове в наредбите. Дори не говорим в случая за промяна на закон. Говорим за подзаконови нормативни актове.

Досега къде и пред кого сте предложили новият метод за отчитане ?

Първо той се обсъжда в Асоциацията на топлофикационните дружества Предложено е почти на всички дружества в асоциацията и имахме първите две работни срещи с ДКЕВР. Там проектодокументът също е внесен, но това е въпрос на абсолютно партньорство с тях, защото те трябва да кажат мнението си дали тези текстове са приложими, как трябва да бъдат променяни някои от сега съществуващите практики и указания, които има регулаторът, така че евентуално да стане приложим този метод.

Като цяло как биха могли да се намалят цените на топлинната енергия според вас ?

Много интересен въпрос. Зависи от подхода. Единият начин е промяна на бизнес модела и въвеждане на все повече и повече високоефективно комбинирано производство. Другият е поглед е към биомаса, използване на биогорива като дървесен чипс, като слама, които биха могли да направят един по-интересен микс, който малко ще тушира нарастването на газа, но да бъдем оптимисти. Напоследък цената на газа започна да намалява, а не да расте, така че те и цените ще падат.

 

 

снмика:Далкия Варна
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg