EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов мащабен проект в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов мащабен проект в Истанбул

mail09:01 | 30.06.2021прегледи 869 коментарикоментари 0


Началото на реализацията на Канал "Истанбул" беше дадено на специална церемония, на която присъства президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция. Канал "Истанбул" е инициатива, насочена за защитата на бъдещето на турския мегаполис, изтъкна Ердоган, цитиран от БТА. Маршрутът на Канала е най-оптималният и е избран от 5 възможни варианта.

Водната артерия ще свързва Черно море и Мраморно море. Проектът се оценява на $9,2 млрд. Каналът ще бъде с дължина 45 километра, с дълбочина 20,75 метра и минимална широчина 275 метра. Церемонията започна с полагането на основите на моста Сазлъдере, който е един от шестте мостове, които ще пресичат бъдещата водна артерия.

Снимка: Twitter

Според предварителните разчети корабоплаването през Канал "Истанбул" ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора. Увеличаването на корабоплаването през Босфора представлява заплаха за безопасността и екологията на Истанбул, смятат турските власти.

Президентът Ердоган каза, че през 30-те години на миналия век през Босфора са преминавали годишно по 3 хиляди кораба, докато в момента през пролива преминават средно по 45 хиляди плавателни съда годишно.

Той посочи, че капацитетът на Босфора за безопасно преминаване на кораби е 25 хиляди (годишно), а по предварително разчети през 2050 г. се очаква през пролива да минават по 78 хиляди плавателни съда годишно. Държавният глава заяви още, че всеки голям кораб, преминаващ през Босфора, представлява потенциален риск за сигурността на Истанбул.

Проектът за Канал Истанбул бе анонсиран от Ердоган през 2011 г. Правителството твърди, че той ще облекчи трафика през Босфора и ще помогне за избягване на инциденти, но критиците му изтъкват, че каналът ще причини вреди на околната среда.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg