EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов икономически бум очаква ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов икономически бум очаква ЦИЕ

mail13:46 | 26.05.2010прегледи 678 коментарикоментари 0


Българският финансов министър Симеон Дянков заяви, че България планира да кандидатства за "чакалнята на еврозоната" ERM-2 догодина, предаде Ройтерс.
"Не можем да кандидатстваме за ERM-2 тази година. Трябва да почакаме. Но от 1 януари следващата година ще бъдем готови за това. Нашето намерение е да кандидатстваме догодина", каза Дянков, който участва във Финансовия форум 2010 в Букурещ.
Той потвърди новата цел от 4,8 процента за бюджетния дефицит на България за 2010 г., която беше обявена от подуправителя на БНБ Калин Христов вчера.
Министърът заяви също, че София иска да заеме 200-300 милиона евро от вътрешния пазар тази година.
Еврото се намира пред тест, който трябва да издържи, а през следващите 5-6 години може да се очаква икономически бум в района на Централна и Източна Европа, заяви също българският финансов министър Симеон Дянков, цитиран от Аджерпрес.
"Намираме се пред един тест, който еврото трябва да издържи. Човек трябва да е сигурен, че държи под наблюдение финансите в този период. Страните от Югоизточна Европа са тези, в които се налага фискална дисциплина. Кризата даде добро извинение на правителствата да въведат определени данъчни облекчения", заяви Дянков.
"Еврото ще остане на настоящото си ниво още дълго време. Няма да се срине, може само леко да се обезцени", посочи още министърът, като добави, че опасенията за обезценяване на еврото започнаха още от 1 януари 2010 г., откакто започнаха
проблемите на Гърция. Министърът обаче подчерта, че от тази криза Европа ще излезе по-силна.
Той отбеляза, че може да се очаква силен поток от инвестиции от Западна Европа към югоизточната част на континента, както и че през следващите 5-6 години ще може да се
говори за икономически бум.
"През следващите 2-3 години ще има мощен поток от инвестиции от Западна Европа. Тази зона стана много солидна за производството. Централната и югоизточната част на Европа ще бъде зоната, в която ще се случват добрите неща. Това, което се случи в Гърция, накара страни като Румъния и България да бъдат по-внимателни, когато говорят за присъединяване към еврозоната.
През следващите 5-6 години ще може да станем свидетели на нов икономически бум", посочи министърът.
Според Дянков "е ясно, че бъдещето на малките икономики ще бъде в еврозоната", а в случая на България възстановяването на икономиката ще бъде "бавно през следващите
шест месеца".
"И в България имаме трудности със средствата за пенсии, с бюджета в публичния сектор. Министрите се оплакват постоянно , че нямат пари за министерствата си", каза още Дянков.
Той изрази мнение, че настоящата криза, която засегна страните от Централна и Източна Европа, може да заздрави региона и да засили конкуренцията между страните от зоната, тъй като съществува перспектива за възстановяването през следващите три години на инвестициите в региона.
"Оптимист съм по отношение на близкото бъдеще на България и на цяла Европа. Що се отнася до икономическата ситуация в Европа и еврото, сега много хора казват, че еврото има проблеми. Правилният подход е да видим тази криза като първата от въвеждането на еврото. Това е първият период, в който бяха отчетени успехи, но има и неуспехи", посочи Дянков.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg